Magistrații vor protesta vineri împotriva OUG pe legile justiției

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.02.2019 - 19:53
Protestul magistratilor din 16 septembrie 2018. Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Judecătorii și procurorii anunță proteste vineri, începând cu ora 18:00, în fața Palatului de Justiție din București, ca răspuns la adoptarea ordonanței de urgență care modifică legile justiției, adoptată în mare secret de Guvern.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

”Magistrații vor protesta în București, vineri, 22 februarie, ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție, față de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiției prin ordonanță de urgență, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și a loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni”, reiese dintr-un anunț distribuit joi pe Facebook de mai mulți magistrați.

Judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a anunțat la RFI că magistrații români vor organiza proteste după model polonez. El a spus că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată ”doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileț: Magistrații ar trebui să facă un protest generalizat

”Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale și iată că ele trebuie corectate prin Ordonanță, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar.”, a declarat Dănileț la RFI.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Judecătoria Brașov au protestat și ei, miercuri, față de ordonanța de urgență adoptată de guvern. Procurorii din Brașov susțin că OUG-ul va transforma Secția de investigare a magistraților într-o ”structură de parchet paralelă, în afara Constituției”.

Tot miercuri, secția pentru procurori a CSM a anunțat că a convocat adunările generale ale procurorilor pentru formularea unui punct de vedere vizavi de ordonanța de urgență prin care au fost modificate legile justiției. ”În şedinţa din data de 20 februarie 2019, Secţia pentru procurori a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin O.U.G. adoptată în şedinţa de guvern din data de 19.02.2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te