Audierea Adinei Florea, amânată de către CSM. Toader, conflict cu Augustin Lazăr

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.09.2018 - 12:39
Adina Florea este audiată la CSM. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru a lua locul Laurei Codruța Kovesi la șefia Direcției Naționale Anticorupție, nu a dorit să discute cu presa înainte de audierea sa în secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

SHARE

Update: Audierea Adinei Florea pentru funcția de procuror șef al DNA a fost amânată din cauza suspiciunilor privind implicarea acesteia în dezvăluirea, de către Darius Vâlcov, a unui document secret.

_________________________________________________


„Când mi-am depus candidatura la DNA mi-am asumat acest lucru și toate surprizele care vor veni de aici. Dar surprizele au depășit așteptările mele, iar incidentul de securitate invocat de către procurorul general nu are legătură cu persoana mea”, a declarat Adina Florea, în timpul audierilor de la CSM.

Aceasta s-a referit la ancheta pe care Parchetul General o face la Parchetul de pe lângă de Apel Constanța, cu privire la protocoul secret dintre prima instituție și Serviciul Român de Informații, document dezvăluit de către Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. 

„Nu știu de ce tot insistăm pe acest protocol, din moment ce chiar domnul Augustin Lazăr a declarat că acest document și-a încetat efectele din 2017. Cred că o anchetă obiectivă ar fi trebuit făcută de o altă instituție decât Parchetul General, din moment ce domnul procuror general este semnatarul acestui protocol”, a susținut Adina Florea.

Parchetul General a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu acest „incident de securitate”, astfel încât procurorul general Augustin Lazăr a propus amânarea cu o săptămână. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că se opune: „Cu privire la propunerea de amânare, eu nu sunt de acord, pentru că nu veți putea indica temeiul judridic pentru amânarea audierii și formularea unui aviz consultativ. Nu aveți un temei juridic, nici în lege nici în regulament, care se spunea la momentul audierii fostei procuror șef că regulamentul prevede altă procedură decât legea”, a afirmat acesta.

Citește și Lazăr face verificări la Parchetul Constanța, de unde vine șeful propus al DNA, Adina Florea

Procurorul General Augustin Lazăr a declarat, în replică, că și-a îndeplinit doar atribuțiile de serviciu și că era normal să depună sesizarea la Inspecția Judiciară, fără legătură cu audierea Adinei Florea. „Ne cereți să nu ne fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, domnule ministru? Incidentul de securitate a fost înregistrat la o dată nu știam cine candidează. Derulându-se incidentul de securitate, am ajuns la concluzia că Inspecția Judiciară trebuie sesizată. Există un dosar care privește fapta de manipulare neglijentă a unor secrete de stat. El a fost înregistrat înainte să se facă publică lista candidaților. Nimeni nu a înregistrat vreun dosar sau incident de securitate în considerarea cuiva. Cu toții vrem să știm adevărul și nu este greșit să se dea un termen scurt pentru ca Inspecția Judiciară să se poată clarifica”, l-a întrebat Augustin Lazăr pe Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a sugerat că procurorul general a făcut o sesizare la Inspecția Judiciară împotriva Adinei Florea cu doar două zile înainte de audierea Adinei Florea tocmai pentru a forța amânarea numirii acesteia ca șef al DNA. „ Va plana această suspiciune pe care va trebui să o îndepărtați, cum de această adresă privind posibila abatere disciplinară a doamnei Florea a apărut la dvs exact pe data de 25 septembrie, adică înainte de audierea de azi. Să explicați dacă nu cumva această adresă constituie o piedică în continuarea procedurii. Înțeleg că nu există nici un dosar penal, nici in rem, nici in personam. Dar există această posibilă abatere disciplinară”, a susținut Tudorel Toader.

Cine este Adina Florea

Adina Florea vine de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Înainte de această funcţie, ea a ocupat şi scaunul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi pe cel de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ea a cerut redeschiderea dosarului în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost cercetat după ce a defilat îmbrăcat într-o uniformă cu însemne naziste la o prezentare de modă din Mamaia, în iulie 2009. Dosarul a fost închis pentru că ţinuta nu avea legături cu nazismul, însă Florea a infirmat soluţia.

Citește și VIDEO Declarație incredibilă a tatălui Adinei Florea: Iohannis „poate avea” probleme cu DNA

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te