BREAKING: Camera Deputaților a abrogat Legea recursului compensatoriu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.12.2019 - 13:08

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, abrogarea Legii recursului compensatoriu. Camera Deputaților este forul decizional, astfel că legea pleacă la promulgare. Ea prevedea reducerea pedepselor cu 6 zile pentru 30 de zile executate în condiții improprii.

SHARE

UPDATE 12.00: Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici (PSD), a susținut, miercuri, la dezbaterea în plen a legii de abrogare a recursului compensatoriu, că eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată, care au instrumentele pentru a lua deciziile și că „doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți liberați condiționat care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.

Halici a spus, de la tribună, că legea recursului compensatoriu a fost aprobată ca urmare a deciziilor CEDO privind condițiile din penitenciarele din România.

Reprezentantul PSD a ținut să precizeze că toate liberările înainte de termen au fost făcute în baza deciziilor instanțelor de judecată. El a spus că eliberarea anticipată se face pe baza unui raport al unei comisii din penitenciar și prin hotărârea unui judecător, care are instrumentele de a decide dacă o persoană poate fi liberată condiționat.

Nicușor Halici a mai susținut că „doar o mică parte” din deținuții liberați condiționat în ultimii doi ani și care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.

„Din ăia 20 de mii eliberați, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu. Se pare că doar o mică parte, practic sub 600 de persoane sunt cei care au recidivat și au beneficiat anterior de recursul compensatoriu”, a afirmat deputatul PSD.

Și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a afirmat că legea a fost inițiată de Guvernul Cioloș, a fost votată în Senat de PNL și PSD, iar în Camera Deputaților a fost votată și de deputatul PNL Ioan Cupșa.

„Președintele României nu a trimis-o nici la rexaminare, nici nu a atacat-o la CCR. Prin urmare, nici dvs., nici dl președinte Iohannis nu a conștientizat de la început consecințele acestei legi”, a afirmat Alfred Simonis.

El a amintit că, marți, în Comisia juridică, abrogarea recursului compensatoriu a fost aprobată în unanimitate.

„Suntem conștienți cu toții de consecințele acestei legi și sperăm ca pe viitor Guvernul în funcție să găsească toate metodele alternative pentru a evita sancțiunile din partea CEDO. Vă anunțăm încă o dată că vom vota legea”, a precizat liderul deputaților PSD.

În replică, deputatul PNL Ioan Cupșa a amintit că a mai precizat că, la votarea Legii recursului compensatoriu, a dat un vot pentru dintr-o eroare.

El a mai amintit că PNL a atacat la CCR legea, care însă a fost declarată constituțională, astfel că președintele Iohannis nu mai putea să o atace la Curtea Constituțională.

---------------------------------------------

Proiectul a trecut marți de Comisia juridică cu unanimitate de voturi. Amendamentele PNL și USR au fost acceptate. El a fost depus în februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dancilă și a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.

"Recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidivă propriu-zisă, fie de recidivă comună, adică antecedența penală. Dacă recidivă propriu-zisă se întâlnește în rândul condamnaților în proporție de aproximativ 40%, probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană, antecedente penale recidivă improprii ajunge la cote care depășesc 60%", arată parlamentarii PNL în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit inițiatorilor legii, "unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România și anume cel privitor la reintegrarea socială și evitarea recidivei de către persoane condamnate penal".

"Scopul acestei inițiative legislative este de a elimina perturbările sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte și de a modifică Codul Penal pentru a spori încrederea populației în funcția de prevenție a pedepsei", mai arată inițiatorii legii.

Proiectul legislativ a trecut, marți, de Comisia juridică a Camerei Deputaților, cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL și USR.

Marți, vicepremierul Raluca Turcan a făcut apel la toți deputații să voteze legea. "Este obligatoriu că această lege aberantă a recursului compensatoriu să fie oprită definitiv, pentru că ea produce victime zilnic!", a afirmat Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Această consideră că, dacă recursul compensatoriu ar fi fost abrogat din februarie, "în jur de 10.000 de infractori ar fi fost și acum în pușcării". "Dintre cei eliberați de când legea este în vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente", spune Turcan.

"Un total de 22.615 deținuți eliberați mai repede din închisoare, dintre care 2.472 condamnați pentru omor, 1.057 condamnați pentru viol și 3.253 pentru tâlhărie. Este bilanțul negru al moștenirii lăsate de guvernul PSD și de premierul demis, Viorica Vasilica Dăncilă, până la momentul căderii guvernului prin moțiune de cenzură", a spus recent liderul deputaților liberali, Florin Roman.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a cerut, luni, în ședința Biroului Permanent că proiectul de lege ce vizează recursul compensatoriu să între la votul final de miercuri și a afirmat că PSD susține "abrogarea de urgență a recursului compensatoriu".

Recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 21 iulie 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te