Iohannis, la bilanțul ÎCCJ: „Răspunsul societăţii la subordonarea Justiției a fost pe măsură"

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.02.2020 - 12:32
Klaus Iohannis Foto: INQUAM Photos Alexandru Busca

„În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili paşii uriaşi pe care România i-a făcut în direcţia unei justiţii independente, funcţionale şi moderne", a declarat miecuri preşedintele Klaus Iohannis la bilanţul activităţii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 2019.

SHARE

Șeful statului a punctat că, în ultimii ani, justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic, dar răspunsul societăţii româneşti la aceste provocări a fost "pe măsură". ”Astfel, democraţia noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistraţi, acestea reprezentând câştiguri care trebuie protejate şi consolidate”, a spus el. 

Iohannis a spus că semnalarea adevăratelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar este nu numai în beneficiul activităţii instanţelor, ci, în final, al justiţiabilului, iar de aceea încurajează o implicare consecventă, coerentă şi unitară, cu respectarea competenţelor conferite de Constituţie, a tuturor actorilor din sistemul judiciar şi a ICCJ, ca autoritate aflată în vârful ierarhiei instanţelor judecătoreşti.

Potrivit acestuia, independenţa justiţiei, crearea unui cadru legislativ corect şi predictibil sunt deziderate care trebuie urmărite neabătut, indiferent de dificultăţi.

„Din păcate, agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discuţii aşezate şi soluţii eficiente.

O societate mai bună se construieşte plecând de la un fundament solid, iar acest fundament este încrederea cetăţenilor în valorile statului de drept, în faptul că legea - ca rezultat al exprimării voinţei suverane a cetăţenilor prin intermediul autorităţilor alese - este egală pentru toţi. Încrederea în stat, în justiţie, în instituţiile publice este, de fapt, liantul întregii societăţi.

Percepţia asupra funcţionării sistemului de justiţie se formează din fiecare interacţiune a cetăţenilor cu acesta, motiv pentru care un dialog constant şi onest între sistemul judiciar, cetăţeni, dar şi ceilalţi actori publici este mai mult decât necesar", a adăugat preşedintele Iohannis.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -