IGSU, despre noile imaginile din Colectiv: Nu ni s-au cerut în mod punctual, la anchetă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.10.2019 - 15:23
Cristian Radu, prim adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Prim adjunctul IGSU a declarat joi, referindu-se la imagiile de la intervenţia din Colectiv făcute publice de Libertatea, că acestea nu au fost prezentate autorităţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute „în mod punctual”.

SHARE

„Imaginile care au fost difuzate sunt înregistrate de colegii noştri, asta e evident, şi nu sunt un film continuu de la începutul intervenţiei până la finalul ei. Intervenţia a durat cinci ore, imaginile au 20 de minute”, a declarat colonel Cristian Radu, prim adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit acestuia, afirmaţia potrivit căreia la nivelul IGSU s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini este eronată.

„Sunt şeful acestei structuri acum şi nu am comunicat nimănuit acest lucru, imaginile sunt în format original la nivelul IGSU şi vor fi puse la dispoziţie. Imaginile nu sunt viciate. Am solicitat IGSU Bucureşti – Ilfov aceste imagini, în privinţa analizei făcute cu colegii mei. Nu am fost prezent de la debutul intervenţiei, dar toţi trei am fost acolo în diferite etape ale misiunii”, a declarat şeful IGSU.

Prim adjunctul Inspectorului General pentru Situații de Urgență a adăugat că instituția răspuns la toate solicitările și a pus la dispoziţie, pe baza datelor furnizate de cei de la Bucureşti-Ilfov, momentul când au fost alertate echipajele, date privitoare la pacienţi strânse de la spitale sau structuri SMURD, datele privind persoanele decedate la faţa locului.

„Aceste informaţii fac obiectul raportului pus la dispoziţie Corpului de Control. Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual”, s-a apărat Cristian Radu.

Citește și VIDEO Libertatea: Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului

Întrebaţi dacă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a ştiut despre aceste imagini, reprezentanţii IGSU au negat.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei au precizat că la nivelul IGSU au fost viozionate acele imaginii, care au fost analizate de un întreg colectiv.

„Nu a fost o decizie în acest sens (să nu le vadă şeful DSU Raed Arafat - n.r.). Nu am comunicat nimănui să nu le difuzeze către terţi”, au susţinut membrii conducerii IGSU.

Cristian Radu a precizat, în conferința de presă că nu dau din oficiu imagini care pot avea impact emoţional asupra populaţiei nimănui în spaţiul public.

Orlando Şchipu, care a coordonat pentru scurt timp intervenţia din clubul Colectiv şi care, conform Libertatea, este cel care poate fi auzit înjurând victimele, a afirmat că joi a văzut pentru prima dată filmul, dar că ştia de existenţa lui.

O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervenţiei la incendiul din clubul Colectiv, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea. Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov ajuns la locul dezastrului, şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te