Printre cele mai importante și controversate modificări la legile Justiției este cea privind înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Comisia Europeană a arătat că înfiinţarea de către Coaliția PSD-ALDE a Secţiei Speciale încalcă legislaţia europeană, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor. Practic, CE spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă. Comisia enumeră efectele nocive ale înfiinţării SIIJ: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie.
În schimb, CSM-ul condus de Lia Savonea a apărat SIIJ, la fel ca și Guvernul Dăncilă, prin fostul agent guvernamental la CJUE, Radu Canțăr. De altfel, punctul de vedere semnat de Radu Canțăr conține paragrafe identice cu punctul de vedere trimis CJUE de către fosta șefă a CSM și se bazează pe datele Inspecției judiciare conduse de Lucian Netejoru. În plus, potrivit unor surse judiciare, Canțăr ar fi fost consiliat de profesioniști ai dreptului, susținători ai modificărilor PSD-ALDE la legile Justiției, precum magistrații asistenți de la CCR, Marieta Safta și Karoly Benke, scrie G4Media.ro.
Citește și: Orban: Secţia specială cu siguranţă va fi desfiinţată, când vom găsi cea mai bună soluţie