EXCLUSIV Memoriul INTEGRAL, ignorat de autoritățile române, al profesorului închis în China

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.07.2019 - 14:29

Newsweek România a intrat în posesia memoriului integral trimis autorităților române de profesorul universitar Marius Balo, aflat în închisoare în China, după ce a fost condamnat pentru că a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că acesta este infractor.

SHARE

Infracțiunea de care a fost acuzat este complicitate la fraudă contractuală, motiv pentru care a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez.

În ultimii ani, a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivând că drepturile sale au fost încălcate în puşcăriile chineze. 

În acest scop, a trimis mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis.

A primit un singur răspuns, din partea Ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate, astfel că autorităţile române nu pot interveni în acest caz.

Avocatul Eugen C. Iordăchescu, de la Casa de avocatură „Iordăchescu şi asociaţii”, care-l reprezintă pe Marius Balo, contrazice această afirmaţie.

„Din cunoştinţele noastre, au mai fost transferaţi cetăţeni români pentru executarea pedepsei în România. Această situaţie extrem de gravă este ignorată cu desăvârşire de Ministerul Justiţiei al României, care refuză să îşi îndeplinească obligaţia de a apăra interesele şi drepturile unuia dintre cetăţenii săi”, a spus el.

MEMORIUL ÎNAINTAT DE MARIUS BALO AUTORITĂȚILOR ROMÂNE

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. S-a angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing.

În data de 28 martie 2014, a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Balo susține că nu știa că cel care i-a dat banii este un infractor. După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 13.600 de euro.

În acelaşi caz a fost implicat și un cetățean britanic. Deși acesta se află într-o situaţie identică cu românul, după o perioadă el a fost eliberat.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteți modifica setările de Cookie