EXCLUSIV Cum plătești numai 500 de lei dintr-o amendă de 70.000 când nu respecți starea de urgență

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.03.2020 - 18:58
Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe/FOTO: digi24.ro

O amendă de 70.000 de lei dată unei cafenele care nu și-a încetat activitatea conform reglemenărilor stării de urgență se poate reduce la numai 500 de lei. Exact, se reduce de 140 de ori. Este posibil din cauza unei modificări legislative din mandatul ministrului Teodorovici.

SHARE

„Autoritățile nu glumesc cu aplicarea măsurilor impuse de starea de urgență. Administratorul unei cafenele din Sectorul 3 al Capitalei care a refuzat să suspende activitatea comercială a fost sancţionat, joi, de inspectorii Poliţiei locale cu amendă în valoare de 70.000 de lei", conform unei știri publicate vineri.

Amendă de la 1.000 la 70.000 de lei. S-a aplicat maximul

Amenda a fost aplicată ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Ordonanței Militare nr. 1/2020, care la art. 1 spune că „se suspendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației".

La art. 9, alin. 2 menționează că „nerespectarea măsurilor de primă urgență prevăzute la art. 1-8 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare".

Iar OUG nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, art. 28, spune așa: „Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice."

Articolul 9 al OUG prevede că „conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite."

Legea lui Teodorovici reduce amenda la doar 500 de lei

Singura problemă este că, în conformitate cu prevederile unei legi intrate în vigoare în 2018 (legea 203 "privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale"), „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal." (art. 28 din Ordonanța 2/2001, modificat prin legea 203)

Pe scurt, dacă persoana juridică amendată decide să plătească în 15 zile de la aplicarea contravenției, plătește jumătate din minim, adică din 1.000 de lei, deci doar 500 de lei, deși i s-a aplicat amenda maximă, de 70.000 de lei.

Mai mult, este îndeplinită și cerința legală care spune că este nevoie de o „mențiune despre această posibilitate (a plății a jumătate din minimul prevăzut de lege - n.r.) în procesul-verbal". Iar tipizatul de proces-verbal prevede această "mențiune", după cum se vede mai jos.

Legea 203/2018 este inițiată de către premierul Ponta, în mai 2015, la două luni după ce l-a numit ministru de Finanțe pe Orlando Teodorovici (după cum arată traseul în Parlament al legii). 

Prevederea referitoare la plata în 15 zile a unei jumătăți din minim exista și în proiectul inițial, cel al Guvernului, întocmit de către Ministerul de Finanțe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te