Dumitru Buzatu face victime colaterale. Un expert a fost reţinut, conexat cu dosarul acestuia

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.09.2023 - 20:49
Dumitru Buzatu face victime colaterale - Foto. rawpixel

Un expert ar fi cerut peste 700.000 de lei, de la un afacerist, pentru a interveni pe lângă Consiliul Judeţean Vaslui, pentru achitarea mai multor facturi, în urma unor lucrări de modernizare a drumurilor din județ. E cel care a evaluat calitatea lucrărilor.

SHARE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, în 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială, a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

Dumitru Buzatu face victime colaterale

"În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul Județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 de euro) și, implicit, la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul Județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate", detaliază DNA, conform Ştirile TVR.

Citeşte şi: Baronul Buzatu, atac la Ciolacu: Iliescu și Năstase nu trebuie comparați cu Stalin

"După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei, în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul Județean Vaslui și implicit de 'a favoriza' societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului Județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate", adaugă procurorii.

Citeşte şi: Prieten cu Dragnea, Dumitru Buzatu ia distanță: Sunt un om cu convingeri de stânga, ataşat de PSD

Expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

"După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru", precizează DNA.

Expertul va fi prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te