Danileț: „Ministrul Justiției trebuie să facă o procedură transparentă de selecție a șefului DNA”

DE Ramona Ursu | Actualizat: 09.07.2018 - 20:08

Judecătorul Cristi Danileț a expicat, pentru Newsweek România, că nu există criterii clare în baza cărora ministrul Justiției să poată face selecția celor care ar putea fi propuși pentru șefia DNA. Criteriile, însă, ar trebui stabilite chiar de ministru.

SHARE

Judecătorul susține că stabilirea unor criterii este necesară și ar fi un pas spre înlăturarea suspiciunilor privind selectarea pe motive politice, de către ministrul Justiției (susținut politic, la rândul lui), a persoanei propuse să preia funcția de șef al DNA. „Varianta cea mai bună ar fi scoaterea ministrului Justiției din procedura de numire a șefilor de parchete, ministrul fiind numit politic în guvern.  În acest fel, s-ar înlătura complet suspiciunea că șefii de parchete propuși de el sunt selectați pe criterii politice. Tot ministrul nu ar trebui să aibă legătură cu gestionarea carierei magistraților, de acest lucru trebuie să se ocupe exclusiv Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru asta, însă, trebuie schimbată legea, iar aici e nevoie de voință politică. Dar legile justiției abia s-au schimbat, așa că acest lucru nu cred că se mai poate discuta în acest moment”, spune judecătorul Criti Danileț. 

Laura Codruța Kovesi a fost revocată, luni, din funcția de procuror-șef al DNA, în baza unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis, după o decizie a CCR. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat-o pe Anca Jurna, procuror în cadrul DNA, ca fiind delegată să preia atribuțiile lui Kovesi. La scurt timp după anunțul privind revocarea Laurei Codruța Kovesi, pe site-ul ministerului Justiției a apărut publicat un anunț privind organizarea, în perioada 9 iulie – 30 iulie 2017, a selecției procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al DNA.  

Pe aceeași temă: 

Cine o va înlocui pe Laura Codruța Kovesi în fruntea DNA

Stanomir: Ezitările lui Iohannis întăresc poziția celor care vor organizarea autocratică a României

Unde va lucra Laura Codruța Kovesi

Reacții la revocarea lui Kovesi: ”Președintele Iohannis nu putea ignora decizia CCR”


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.