Unde va lucra Laura Codruța Kovesi

DE Petru Zoltan | Actualizat: 09.07.2018 - 20:06
Laura Codruța Kovesi vrea să rămână procuror, dar nu la DNA

Magistratul a transmis o notificare către CSM prin care a cerut să activeze în continuare ca procuror, dar nu în cadrul DNA.

SHARE

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să decidă, miercuri, soarta profesională a Laurei Codruța Kovesi.

Purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Doinița Mihalcea, a declarat pentru Newsweek România că „pe ordinea de zi a ședinței din 11 iulie, Secția de Procurori are ca lucrare nota Direcției resurse umane privind continuarea activității doamnei procuror șef ca urmare a revocării din funcția de conducere deținută”.

Judecătorul Doinița Mihalcea a mai menționat că în această situație se va aplica procedura prevăzută de articolele 51 și 56 din Legea 303 din 2004. Această lege reglementează Statutul Judecătorilor și al Procurorilor.  

Ce prevede legea?

Articolul 51 din Legea 303 /2004, art.1, prevede că „la încetarea mandatului funcției de conducere judecătorii sau procurorii pot ocupa, (…), o funcție de conducere la aceeași instanță sau la același parchet ori la altă instanță sau parchet ori revin la instanțele sau parchetele de unde provin sau la o instanță sau parchet unde au dreptul să funcționeze potrivit legii”. 

Conform art. 56, la încetarea mandatului pentru funcțiile de conducere, judecătorii și procuorii revin la intanțele sau parchetele de unde provin sau la o instanță sau parchet unde au dreptul să funcționeze potrivit legii. 

Practic, Laura Codruța Kovesi ar putea să se reîntoarcă ca procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – biroul Teritorial Sibiu. 

Însă, o decizie în acest sens va fi luată de Secția de Procurori a CSM. „Toate motivele de oportunitate și legalitate a unei cereri, indiferent de cine este formulată, este analizată de secția respectivă. Fie la Judecători, fie la Procurori. Nu știu cum va decide secția de Procurori. Dumnealor analizează cererea din perspectiva oportunității și a legalității. Vor lua o hotărâre strict la această cerere și la solicitarea formulată.”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al CSM.

Pe aceeași temă: 

Cine o va înlocui pe Laura Codruța Kovesi în fruntea DNA

Stanomir: Ezitările lui Iohannis întăresc poziția celor care vor organizarea autocratică a României

Danileț: „Ministrul Justiției trebuie să facă o procedură transparentă de selecție a șefului DNA”

Reacții la revocarea lui Kovesi: ”Președintele Iohannis nu putea ignora decizia CCR”Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.