Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a venit în urma unei ședințe a Secțiilor Unite, conform unor surse citate de Agerpres. Pe de altă parte, Ministerul Public a transmis marți că „îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care au fost adoptate o serie de modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală, fără a fi luate în considerare observaţiile şi propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii şi asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, fără a exista o consultare şi o colaborare reală cu instituţiile judiciare învestite cu aplicarea legislaţiei penale”.
Parchetul General a mai anunțat că va face o analiză a elementelor d neconstituționalitate din Codul penal și cel de procedură penală „care va fi înaintată subiecţilor cu drept de sesizare a Curţii Constituţionale”.
Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a trecut de Camera Deputaților, prin votul coaliției PSD-ALDE-UDMR (175 de voturi „pentru” și 78 de voturi „împotrivă”) Parlamentarii PNL și USR au anunțat, încă de luni, că vor ataca la CCR același proiect de lege.