Cum funcționează noul mecanism al UE de monitorizare a statului de drept (G4 Media)

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 18.06.2020 - 19:06

Experți din Bruxelles ai Comisiei Europene au discutat în aceste zile cu mai mulți reprezentanți ai unor instituții- cheie din România în cadrul noului mecanism de monitorizare a statului de drept. Discuțiile au avut loc printr-o serie de videoconferințe.

SHARE

Potrivit G4Media.ro, s-a pus astfel în mișcare în premieră după o serie de dezbateri la nivel european generate de derapajele democratice din Polonia, Ungaria sau România sub regimul Dragnea.

Este prima dată când mecanismul european de monitorizare a statului de drept, de care ar putea fi legată în viitor acordarea de fonduri europene începe să funcționeze.

Potrivit surselor G4Media.ro, un raport al Comisiei Europene pe tema respectării statului de drept ar urma să fie dat publicității în toamnă, cel mai probabil în luna septembrie.

Aceleași surse susțin că Curtea Constituțională a refuzat să participe la discuții cu experții de la Bruxelles, deși reprezentanții ei au fost invitați să contribuie cu informații în cadrul mecanismului.

Curtea a înregistrat un eșec major în cursul acestui an, după ce statul român a fost condamnat la CEDO din cauza deciziei CCR în cazul Kovesi, care l-a obligat pe Klaus Iohannis să o revoce. Judecătorii de la Strasbourg au stabilit că fostei șefe DNA i-au fost încălcate drepturi fundamentale, între care dreptul la apărare.

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a participat luni la videoconferință cu experții Comisiei. Potrivit unui comunicat al ministerului, ministrul justiției a precizat că ”trebuie evitate paralelismele de monitorizare în cazul ţării noastre şi insistat pe nevoia unor standarde uniforme privind funcţionarea Justiţiei în toate statele membre UE”, cu referire la Mecansimul de Cooperare și Verificare a progreselor din justiție (MCV).

MCV a fost introdus prin tratatul de aderare la UE doar pentru România și Bulgaria și vizează strict justiția din cele două țări, pe când mecansimul european de monitorizare a statului de drept se aplică tuturor statelor membre, iar pe lângă justiție are în vedere și funcționarea altor instituții cheie într-o democrație, cum ar fi presa, însă nu are o bază legală în tratatul de funcționare al Uniunii Europene.

Citește articolul integral pe G4Media.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.