Verdict oficial: Darius Valcov a plagiat teza de doctorat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.10.2019 - 11:37
Darius Vâlcov. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai liderului PSD Liviu Dragnea, a plagiat un sfert din teza de doctorat în Finanțe fără să indice vreo sursă, a decis Comisia de Etică a ASE.

SHARE

„49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, așa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susținerii publice a tezei de doctorat”, se arată în raportul Comisiei de Etică a ASE, citat de jurnalista Emilia Șercan.

Decizia de plagiat a fost luată în data de 26 iulie 2019 de către toți cei 11 membri prezenți, însă abia la finalul săptămânii trecute a fost făcută publică pe site-ul ASE. Deși a fost invitat în fața Comisiei de Etică pentru a-și susține poziția față de acuzațiile aduse și pentru a se apăra, fostul consilier al premierului Dăncilă nu s-a prezentat.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a declarat că raportul Comisiei de Etică a fost trimis încă din luna august la Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Istudor a mai declarat că tot atunci a trimis către CNATDCU și propunerea de retragere a titlului de doctor a lui Darius Vâlcov. CNATDCU are, în această săptămână, ședințe ale comisiilor de specialitate – dar și ședința extinsă a Consiliului General.

Newsweek România a scris în premieră despre plagiatele lui Vâlcov

Este cu totul fascinant să observi ce prăpastie există între punctul de vedere al mediului academic și cel al liderilor politici în ce-l privește pe Darius Vâlcov. În timp ce profesorul clujean Dorin Ișoc, neobosit luptător cu plagiatele, admite că fostul edil oltean are o „fantezie malefică“, Liviu Dragnea îl consideră pe fostul ministru al premierului Ponta un stâlp al guvernării PSD actuale, un om fără care nu mișcă nimic în economie”, scriam în februarie, în articolul Zeus din Slatina - Cine fură de la copii, admiră copiatul.

Fără a cunoaște numele autorului, doar pe baza tipurilor de plagiat existente în carte, coordonatorul platformei plagiate.ro prin intermediul Asociației GRAUR, profesorul universitar clujean Dorin Ișoc, a declarat: „Spre marea noastră surprindere, constatăm ca mulți practicanți înrăiți ai plagiatului au devenit și analiști istorici: după ei, România nu a cunoscut niciodată noțiunea de plagiat și de autoplagiat! Pe baza experienței care i-a conferit o competență greu de contestat în descurajarea plagiatului, Asociația GRAUR a elaborat o Procedură de identificare şi tratare a scrierilor plagiate pe care o folosește, în mod sistematic.

Darius Vâlcov a fost atât de arogant atunci când a copiat pagini întregi din cărțile altor autori încât nu i-a păsat nici că editurile care tipăriseră volumele furate sunt foarte cunoscute, nici că cei plagiați aveau o legătură directă cu actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Citește și Zeus din Slatina - Îndrumătorul de doctorat, „operat“ la text

Există două tipuri de hoți academici cu funcții de răspundere în România. Primii au furat grosier, integral, zeci sau sute de pagini – aceștia se aseamănă tâlharilor care dau în cap și fură lănțișoare în centrul orașului, de față cu lumea și sub ochiul camerelor de luat vederi.

Ceilalți sunt mai „fini“ și au tactica șuților din autobuz: au mâna acoperită cu o haină, privirile le sunt alunecoase, mișcările ascunse – te-au furat de nu simți nimic. În această a doua categorie intră cartea publicată în 2011 de Darius Bogdan Vâlcov, la trei ani după susținerea tezei de doctorat.

Citește și Zeus din Slatina - Vâlcov a plagiat în prima carte publicată

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te