CNSAS cere instantei să constate că Mugur Isarescu a fost colaborator al Securității

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.06.2020 - 22:22

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate, potrivit Ziare.com

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.

Citește și: PSD îl lichidează pe Manole cu ajutorul CNSAS

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana", se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta de martea trecuta a Colegiului, scrie ziare.com.

Citește și Senatul a adoptat proiectul de lege prin care relația lui Isărescu cu Securitatea va fi reverificată

Senatului a adoptat în iulie anul trecut, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă prin care o categorie amplă de demnitari vor avea dosarele de la Securitate reexaminate, printre ei aflându-se guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și Avocatul Poporului, Renate Weber.

OUG 24/2008 privind activitatea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității prevedea că doar o parte dintre funcționari și demnitari sunt obligați să depună declarații pe proprie răspundere că nu au făcut poliție politică. Printre cei exceptați era și guvernatorul Băncii Naționale. 

Propunerea adoptată de senatori prevede eliminarea tuturor acestor excepții, iar după depunerea noilor declarații privind colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea, CNSAS este obligată să le verifice pe toate, din oficiu. Mai mult, vor fi verificate și cazurile în care CNSAS s-a pronunțat deja, dar au apărut date și informații noi care ar putea să schimbe verdictul inițial de necolaborare.

În 2017, jurnaliștii care lucrau la acel moment la România Liberă, iar acum se află la Newsweek România, au arătat că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod Manole. 

Isărescu avea verdict de necolaborare emis de către CNSAS, însă acesta datează din 2002 când CNSAS primise doar o mică parte a arhivelor serviciilor secrete din timpul regimului comunist. Având deja verdictul din 2002, CNSAS nu a mai putut să verifice încă o dată situația lui Isărescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te