Anchetarea lui Tudorel Toader, tărăgănată

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.10.2018 - 12:07

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași refuză să se pronunțe dacă Toader a condus un doctorat plagiat, deși legea îi impune acest lucru.

SHARE

În acest moment, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Unversitare (CNATDCU) analizează teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, bănuită de plagiat. Teza de doctorat a fost susținută la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Conducătorul tezei de doctorat a fost profesorul Tudorel Toader. Acesta, în momentul în care a devenit ministru al Justiției, s-a autosuspendat din funcția de rector al Universității „Al. I. Cuza“.

Cum se fentează legea

Legea spune că Universitatea din Iași ar trebui să analizeze dacă rectorul său (suspendat), Tudorel Toader, a coordonat o teză de doctorat plagiat. Dar nu o face. 

Ministerul Educației transmite sesizarea către instituția de învățământ superior și solicită un punct de vedere consultativ, care trebuie formulat și transmis în termen de 30 de zile de la înregistrarea sesizării (sesizarea a fost admisă la 17 ianuarie – n.r.). În termen de 30 de zile de la data înregistrării sesizării, Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) (a Universității din Iași – n.r.) transmite către CNATDCu punctul de vedere cu privire la soluționarea sesizării. Punctul de vedere va conține propunerea de menținere sau de retragere a titlului de doctor semnată de rector“. 

În pofida clarității cerinței, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași susține, pentru Newsweek România că: „Comisia de Etică nu a elaborat niciun raport cu privire la această situație, nefiind sesizată și, în consecință, neavând un caz deschis“. 

Întrebați cum se reflectă suspiciunile că Tudorel Toader, rectorul (suspendat) al universității a coordonat un doctorat plagiat, universitatea ne-a precizat: „prestigiul unei universități poate fi afectat în cazul în care se confirmă o suspiciune de plagiat“. 

Nu suntem în măsură să dăm informații

Să nu fi cerut, totuși, CNATDCU un punct de vedere de la Universitatea din Iași? Protejarea lui Tudorel Toader se face direct de la centru? Ministerul Educației a precizat pentru Newsweek România că pe numele domnului Codruț Olaru există o sesizare de plagiat declarată admisibilă și redirecționată Ministerului Educației Națio­nale. 

Universitatea „Ioan Cuza“ din Iași susține că nu a analizat teza de doctorat

Legea prevede obligativitatea unui verdict din partea universității.

„Și în acest caz sesizarea a fost prezentată de CNATDCU, fiind demarată procedura de analiză a acesteia, conform prevederilor ordinului de ministru. Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (a Universității «Ioan Cuza» din Iași – n.r.) a transmis toate documentele solicitate, iar comisia de lucru este constituită și elaborează rapoartele de analiză, însă procedura nu este finalizată. Față de cele prezentate, CNATDCU nu este actualmente în măsură să furnizeze informații privind rezultatul cercetărilor întreprinse. Acest lucru se poate face doar după finalizarea rapoartelor comisiilor de lucru“. 

Concluzii în ceață

Universitatea din Iași ne-a precizat că „un punct de vedere al IOSUD (Iași) are loc la comunicarea expresă a Consiliului de Atestare de Diplomelor “ și că nu are competențe să analizeze teza de doctorat. Contrar acestor declarații, Ministerul Educației spune că a primit documente de la universitatea în cauză. Cert este că ambele instituții au încălcat legea. Universitatea era obligată să analizeze teza de doctorat girată de Tudorel Toader. Ministerul Educației a depășit termenul pentru un verdict final. CNATDCU trebuia ca, în 30 de zile, să elaboreze un raport. De la înregistrarea sesizării au trecut 10 luni. 

Un plagiat „cap-coadă“

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit faptul că procurorul Codruț Olaru, recent ales vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a plagiat integral în teza sa de doctorat intitulată „Particularitățile criminalității organizate în România“. Doctoratul a fost obținut  în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Coordonatorul lucrării de doctorat a fost ministrul Justiției, Tudorel Toader. La acel moment, Toader era era decanul Facultății de Drept de la Universitatea din Iaşi.

Citește dosarul complet despre cariera academică a lui Tudorel Toader, dom' profesor de la Bălți

Știe sau nu Toader carte?

Ministru implicat în doctorate peste Prut

Om de știință în țara unde studenții cercetează în limba rusă

Toader citează din tratate scrise în limbi pe care nu le cunoaște

Universitatea din Iași, obedientă față de Toader într-un caz de plagiat

„Eminența întunecată“ a PSD-ALDE

Toader, la Curtea Constituțională cu sprijinul unui condamnat definitiv


Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te