Judecătoarea Corina Corbu, șefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcție prin pensionare. Mandatul său expira abia în luna septembrie.
Însă Ilie Bolojan a anunțat ieri, la asumarea în parlament a primului set de măsuri fiscale că un nou pachet va fi gata până la finalul lunii iulie, iar acesta va cuprinde și pensiile speciale.
Corina Corbu are 52 de ani.
39.000 lei/lună pensie specială pentru șefa Înaltei Curți la 52 de ani. Fuge de tăierile lui Bolojan
Judecătoarea Corina Corbu va fi înlocuită de Lia Savonea, spun surse judiciare.
Conform declarației de avere din 2024, judecătoarea Corina Corbu are un apartament în București, o casă și un alt imobil în comuna Giurcani din Vaslui. De asemenea, mai deține bijuterii, ceasuri, obiecte de artă și de cult, în valoare de 40.000 de euro, dar și depozite în bănci de aproximativ 200.000 de euro.
Conduce un autoturism Nissan Juke din 2018.
Corina Corbu câștigă de la Înalta Curte de Casație și Justiție aproximativ 780.000 de lei pe an, adică aproximativ 65.000 de lei lunar.
De asemenea, mai primește aproape 127.000 de lei anual, indemnizație de membru CSM, adică aproximativ 10.500 de lei lunar.
Avere Judecatoarea Corina Corbu by Valeria Cupă on Scribd
Conform declarațiilor sale de avere, din ultimii trei ani, Corina Corbu a câștigat 1.740.000 de lei. O medie de 48.000 lei net/ lunar. Iar pensia specială ar urma să fie 80% din această sumă adică aproximativ 39.000 de lei lunar.
Corina Corbu a condus Instanța Supremă din toamna anului 2019, în urma votului Secției de Judecători din Consiliul Superior al Magistraturii.
Ea a solicitat pensionarea începând cu 20 iulie.
Judecătoarea Corina Corbu de la ICCJ scapă astfel de tăierile promise de Ilie Bolojan. Premierul nu a inclus pensiile speciale în primul pachet de măsuri pe care l-a prezentat azi ministrul Finanțelor la Ecofin.
Însă a anunțat că vrea o reducere a acestora și creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani.
Cu cât scad pensiile speciale?
Newsweek a relatat că CSM - Consiliul Superior al Magistraturii l-a „amenințat”, săptămâna trecută, pe Ilie Bolojan, cu contestarea legilor care taie pensiile speciale la CCR.
Citește și: Război total pe pensiile speciale de 25.000 lei. Magistrații îl amenință pe Bolojan că îl duc la CCR
Coaliția de guvernare care îl susține pe premierul Bolojan a anunțat, ieri, că va face o sesiune specială în această vară pentru reducerea pensiilor speciale și creșterea vârstei de pensionare a magistraților.
„Din informațiile pe care le dețin, proiectul despre care discutăm va face obiectul unei sesiuni extraordinare, împreună cu pachetul de reducere a taxelor. Așadar, cred că cele două demersuri vor merge în paralel”, a precizat șeful Senatului, Mircea Abrudan.
Proiectul de lege de care vorbește Abrudan taie pensiile speciale cu 15% și crește vârsta de pensionare a magistraților la 65 de ani. Proiectul a fost votat de Camera Deputaților și a ajuns la Senat.
Citește și: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură
Nicușor Dan refuză semnarea decretelor de pensionare a 30 de magistrați
Nicușor Dan este cel care trebuie să semneze decretele de pensionare ale magistraților, dar refuză să facă acest lucru.
Se pare că șeful statului ar amâna semnarea a 28 de decrete de pensionare nesemnate şi 22 de numire în funcţia de judecător.
„De aproximativ o lună de zile, dacă nu mai bine de o lună de zile, niciun decret de pensionare a vreunui magistrat din această țară nu a fost semnat și, în consecință, publicat în Monitorul Oficial”, a spus președinta CSM, judecătoarea Elena Costache.
Citește și: Pensiile speciale cresc cu 1.700 lei. Au decis judecătorii CCR care iau 60.000 lei pensie specială
Costache spune că, în așteptarea semnăturii lui Nicușor Dan, magistrații pensionabili nu lucrează.
„Legea permite ca într-o perioadă anterioară pensionării efective, colegii aceia să fie degrevați de activitățile zilnice pe care le prestau.... Asta nu face decât să perturbe o dată în plus, pe lângă toate cele menționate aici, activitatea în respectivele instanțe și parchete”, a spus judecătoarea.
Recent, CSM a trimis o scrisoare președintelui României, solicitând să dispună măsurile necesare pentru finalizarea procedurilor de pensionare, respectiv numire.
Știre în curs de actualizare.