17.000 euro, daune impuse de instanță unei primării pentru o fetiță atacată de un câine fără stăpân

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 17.05.2021 - 22:20
17.000 de euro daune impuse de instanță pentru o fetiță atacată de un câine fără stăpân. Foto Gazeta de Cluj

Fetiţa de zece ani atacată de un câine fără stăpân în timp ce se întorcea de la şcoală a obţinut dreptate după aproape doi ani de la atacul suferit. Primăria Mediaş nu şi-a asumat niciun moment răspunderea după incident, încercând să dea vina pe părinţi pentru incidentul grav.

SHARE

17.000 de euro daune obţinute pentru copilul şi familia ei care au trecut prin momente teribile: copilul a fost muşcat, iar mama a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din cauza şocului suferit.

Primăria Mediaş nu şi-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe părinţi pentru incident.

Asociația IREC, care s-a implicat în caz, a anunțat că după doi ani de lupte în instanță, fetiţei în vârstă de 10 ani a familiei Lupu din Mediaş i s-a făcut dreptate.

Copila a fost atacată şi mușcată de un câine fără stăpân din vecinătatea blocului unde aceasta locuieşte împreună cu familia ei, în iunie 2019, în timp ce se întorcea de la şcoală.

Citește și: Andreea Marin: M-am măritat cu Bănică din iubire, nu din interes. Azi, e doar tatăl copilului meu

„Familia victimei a apelat la ajutorul Asociației Inițiativă pentru Responsabilitate Civică, organizație constituită pentru a apăra drepturile victimelor atacate de maidanezi după cazul Ionuț Anghel.

Vă reamintim că este responsabilitatea primăriilor să se asigure că nu exista câini fără stăpân pe străzile şi în spaţiile publice încă din 2013 când a intrat în vigoare Legea lui Ionuţ, copilul de 4 ani ucis de maidanezi aciuaţi pe un spaţiu de lângă un parc central.

Din păcate, multe primarii nu îşi fac datoria ca dovadă că şi după 8 ani de la tragedia din capitala, exista încă oraşe şi municipii în care câinii fără stăpân reprezintă un pericol pentru sănătatea şi viaţa cetăţenilor şi mai ales a copiilor.

Decizia tribunalului poate fi contestată la apel însă Asociaţia IREC va face toate eforturile ca la apel să tragă la respundere directă şi personală a primarului municipiului Mediaş, pe baza precedentului stabilit tot de Asociaţie în 2020”, arată organizația, într-un comunicat de presă. 

IREC menționează că oentru astfel de lucruri este răspunzătoare și instituția Primarului, acesta având o răspundere directă și personală privind funcționarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, între care se afla şi ecarisajul.

Practic, Decizia nr. 1054 din 4 iunie 2020, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în în Buletinul Casației nr. 1/2020, pag. 67-79 stabilește un precedent judiciar important referitor la răspunderea instituției Primarului care este responsabilă pentru activitatea serviciilor publice din subordine, prin urmare în orice situație în care un serviciu public nu funcționează corespunzător, primarul răspunde alături de Unitatea administrativ teritorială.

Minora va scăpa greu de traumă

„Din perspectiva cuantificării daunelor, deși mari faţă de media obișnuită, raportat la suferința generată de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă.

Trauma suferită de minoră, victima câinelui maidanez, se va întinde pe o perioadă foarte lungă de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obținută nu este suficientă.

Citește și: Americanii au golit conturile hackerilor ruși „Darkside” și le-au închis serverele

În ceea ce privește suferința părinților, care datorită acestui incident au pierdut un copil, mama suferind un avort la câteva zile  de la incident, este lesne de înțeles. Aceștia au suferit un dublu prejudiciu, unul generat de suferință copilului muşcat de câine, care ar putea să nu mai fie niciodată același, și unul personal generat de pierderea unei sarcini și de vinovăția resimțită ca părinte, care nu a putut face mai mult pentru copilul lui.

Astfel încât, despăgubirea acordată prin sentința apare a fi insuficientă.

În privința autorității publice locale, aceasta nu respecta nici una din dispozițiile legale privind câinii fără stăpân, și nu și-a asumat nici un moment responsabilitatea pentru incident, încercând în timpul procesului să dea vina pe părinții minorei. În procesele de acest gen a devenit clasică aruncarea vinei pe părinții minorilor, care sunt obligați să suporte și umilirea din partea celor care sunt plătiți din banii lor, pentru a aplica legea în acest domeniu, pe lângă suferința generată de tragedia în sine”, a declarat avocata Carmen Bordei, care s-a ocupat de caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te