VIDEO Cine a fost Pavel Chinezu, eroul cântat de trupa Phoenix? De unde îi vine numele?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.04.2024 - 07:12
Cine a fost Pavel Chinezu, eroul cântat de trupa Phoenix - Foto: Arhiva
statuie pavel chinezu

Cine a fost Pavel Chinezu, eroul cântat de trupa Phoenix? Cunoscut de marele public mai ales din melodia neuitatei formații rock timișorene, acest personaj istoric a fost renumit pentru faptul că n-a pierdut nicio bătălie. Dar de unde i s-a tras numele sub care îl cunosc românii?

SHARE

Cine a fost Pavel Chinezu, eroul cântat de trupa Phoenix? Poate că am fi auzit mult mai puțin ori mult mai greu despre acest personaj istoric dacă n-ar fi fost faimosul cântec al faimoasei formațiii de rock și etno-rock înființată la Timișoara în 1962.

Mare comandant de oști, Pavel Chinezu a fost renumit pentru faptul că n-a pierdut nicio bătălie și pentru forța sa herculeană. Totuși, de unde i s-a tras numele cunoscut de români?

Cine a fost Pavel Chinezu, eroul cântat de trupa Phoenix? De unde îi vine numele?

„Sus la munte, sus /La izvorul Cernii/ În inima iernii. Unde doarme dus / Pavel Voievod/ Păzit de-un zăvod/ Un zăvod supus / Care-aude câinii / Din Câmpia Pâinii”,

Așa cânta Mircea Baniciu pe versurile marilor poeți  Șerban Foarță și Andrei Ujică, în cântecul „Pavel Chinezu, leat 1479”, apărut pe nemuritorul album „Mugur de fluier”, din 1974, al trupei Phoenix conduse de Nicu Covaci.

Primii 30 de ani din viață ai „Chinezului” stă sub semnul anonimatului. Se spune că s-ar fi născut în localitatea Satchinez din Banat, în anul 1432. 

Citește și: Cine a fost haiducul Anghel Șaptecai, de fapt? Florin Piersic l-a interpretat în filme

Tot ce se cunoaște este faptul că în tinerețe a fost morar într-o regiune din zona Banatului, conform edusoft.ro.

Tradiția locală spune că aici se află și o cetate a acestuia, pe locul unde astăzi se mai află o movilă numită „Gomila” și că nu departe de fosta cetate ar fi existat „moara lui Pavel Chinezul”, în locul care se numește „Cotul Morii”.

Deși originea sa etnică este învăluită în ceață, unii istorici afirmă că ar fi fost sârb.Sigur, specialitii care susțin această teorie sunt, la rândul lor, sârbi.

Prima atestare documentară a lui Pavel Chinezul este abia din anul 1464. Într-un document scris în latină se arată că acesta primea de la regele Ungariei, Matei Corvin, pământuri în comitatul Abauj, situat undeva în Slovacia de astăzi, atunci parte a regatului maghiar. 

Avea o statură și o forță uriașe

O altă atestare importantă a acestuia este din anul 1510, la mai bine de un deceniu de la moartea sa, prin care era amintit drept „Comiti Themesiensi et Generali Capetaneo partium Regi nostrum inferiorum”. 

Cu alte cuvinte, în timpul vieţii a fost comite de Timişoara şi căpitan general al unei regiuni din regatul maghiar, potrivit adevarul.ro.

Statuia lui Pavel Chinezu din ansamblul monumental dedicat regelui Matei Corvin, din Cluj-Napoca - Foto: Arhiva

Cel care a rămas în memoria colectivă drept Pavel Chinezu a luptat cu îndârjire împotriva expansiunii Imperiului Otoman, având faima să nu fi pierdut nicio bătălie în care a comandat oștile.

De asemenea, era faimos pentru forța sa herculeană și statura uriașă, aspecte ce sunt confirmate și de cronicile vremii.

Cea mai cunoscută luptă la care a participat a fost Bătălia de la Câmpul Pâinii de lângă Orăștie, de la 13 octombrie 1479, unde s-a aflat în fruntea trupelor bănățene.

Atunci s-au confruntat armatele Transilvaniei și Regatului Ungariei, pe de o parte și o forță otomană aflată sub conducerea lui Isa-bey, pe de altă parte. Înfrângerea zdrobitoare a turcilor este menționată și în cronicile otomane ale vremii.

Citește și: Cine a fost haiducul Pintea Viteazul? De ce i s-a spus „cel mai important român al secolului 17?

Legenda spune că, după luptă, s-a încins între soldații creștini un ospăț de o săptămână, la care Pavel Chinezu a jucat bătuta, ținând la fiecare subțioară câte un turc, iar pe al treilea în dinți.

Dar de unde i s-a „tras” numele pe care-l folosim astăzi în legătură cu Pavel Chinezu?

În primul rînd, nu există o formă acceptată în unanimitate pentru numele sub care este cunoscut.

În documentul din 1464, scris în limba latină, se menționează că „Egrenius” („Excelența sa”, în română) Paulus de Kenezy primește o posesiune în Comitatul Abaúj. 

Istoricul specializat în istoria Banatuui, Ioan Hațegan, a interpretat prenumele Paulus drept Pavel, conform Bibliei ortodoxe.

În același timp, forma Kenezy a numelui este asociată cu noțiunea de „cneaz” (conducător de oști) sau„al cneazului”, de unde formele „Pavel Cneazu” sau „Pavel Cneazul”, întâlnite în cultura populară.

Nu a pierdut nicio bătălie

Pe de altă parte, în limba română veche „Kenéz” se pronunța „chinez”, dar fără să aibă vreo legătură cu China, îndepărtata țară asiatică.

Fiind un conducător de oști, forma „Chinezu(l)” a fost mai simplu de reținut de oamenii simpli și s-a răspîndit în popor în această formă

În documentul de la 1510, redactat tot în limba latină, apare și forma „Paulo de Kynys”.

Probabil de la această formă provine etimologic numele familiei Kinizsi și al proprietăților sale, care a dus la forma Kinizsi Pál, universal folosită în sursele în limba maghiară, scrie ziarulnatiunea.ro.

După biruința de a Câmpul Pâinii, din 1479, au urmat, în următorii ani, victoriile împotriva turcilor de la Bechicherec (1482) și Belgrad (1494), ce îi vor aduce un loc onorabil în istoria vremurilor.

Ba chiarl a luptat și alături de Vlad Țepeș împotriva turcilor în Bosnia, în timpul celei de a treia domnii a prințului valah în Țara Românească, în timpul campaniei din 1475-1476.

Citește și: Singurul domnitor al Moldovei care putea rupe o potcoavă cu mâinile. A devenit personaj de roman

În cei 16 ani în care a ocupat funcția de comite al Timișoarei a consolidat puternic atât potențialul economic al Banatului, cât și importanța militară a regiunii. 

În plus, a reușit să îi înfricoșeze pe turci prin torturile cumplite pe care le aplica prizonierilor turci în pivnițele castelului din Timișoara.

Între două războaie cu otomanii a reușit să se căsătorească, în 1480, cu Benigna, fiica vărului și tovarășului său de arme Blasius Magyar.

Pavel Chinezu a murit în Serbia, la 24 noiembrie  1494, după bătălia de la Smeredevo șia fost înmormântat pe teritoriul Ungariei de azi, la mănăsirea pe care a întemeiat-o în Nagyvázsony, una dintre proprietățile sale 

În 1708 mormântul i-a fost profanat, sustrăgându-i-se armura, coiful și paloșul, obiecte ce aveau să reapară mai târziu, ele fiind adăpostite în prezent la Muzeul Național al Ungariei.

Pavel Chinezu este considerat drept o figură eroică, legendară, atât în România, cât și în Ungaria și în Serbia.

De altfel, statuia sa apare în ansamblul monumental închinat lui Matei Corvin, de la Cluj-Napoca, dezvelit la 1902.

Citește și: Cine a fost singurul domnitor român care s-a înecat cu tot cu calul? Avea doar 24 de ani

Ca un fapt inedit, numele său a fost preluat și de echipa Chinezul Timișoara, prima câștigătoare a campionatului național de fotbal al României Mari, în ediția 1921-1921, formație care și-a asjudecat, de altfel, primele 6 titluri de campioană la rând.

Dincolo de controversele legate de originea sa etnică, Pavel Chinezu a rămas în istorie drept un apărător al creștinătății amenințate de ­înaintarea islamului

 

 

 




 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te