Descoperirea care schimbă ce știam despre lume. Trăiau strămoșii noștri, acum 9.000 ani, pe mare?

DE Aristos Georgiou | Actualizat: 28.01.2024 - 18:28
SCUFUNDAT Un studiu amplu al zonei în care au fost găsite obiectele va căuta orice urmă a unei nave sau de alte încărcături
RECUPERATE Artefactele din obisidian descoperite în largul coastei Capri ar fi putut proveni de la o epavă sau de la o așezare preistorică scufundată

Descoperirea unor artefacte antice din obsidian sugerează un posibil trecut maritim al strămoșilor noștri - o descoperire despre care un expert a spus că ar fi „uluitoare“.

SHARE

În adâncurile apelor din largul Italiei, scafandrii au făcut o descoperire care ar putea rescrie istoria. Aceștia au găsit o serie de artefacte antice și enigmatice realizate din sticlă vulcanică, potențial legate de o epavă neolitică. Este vorba despre o revelație care ar putea fi, după cum a spus un expert într-un limbaj care nu se găsește de obicei în domeniul cercetării științifice, „uluitoare“.

Citește și: FOTOREPORTAJ 11 destinații care îți taie respirația: De la orașe atemporale la cluburi subacvatice

În octombrie, scafandrii de la unitatea subacvatică a poliției din Napoli au identificat în apele din apropiere de Capri - o insulă din Golful Napoli, dominată de vulcanul Muntele Vezuviu de pe continent - rămășițe scufundate realizate dintr-un material numit obsidian.

Citește și: O descoperire ameninţă omenirea. Are legătură cu Sam Altman şi cu firma Open AI

Bucățile de obsidian, o sticlă vulcanică naturală formată prin răcirea rapidă a lavei cu o compoziție chimică specială, se află pe fundul mării la o adâncime de până la 30 de metri. Ele au fost găsite în apropierea unei peșteri marine de pe coasta insulei cunoscută sub numele de Grotta Bianca, sau Grota Albă, potrivit Superintendenței de Arheologie, Arte Frumoase și Peisaj (SABAP) pentru Zona Metropolitană Napoli.

Citește și: Pământuri rare, descoperire esenţială în tranziţia energetică. Minele de cărbune au un rol-cheie

Organizația a precizat într-un comunicat de presă că artefactele din obsidian ar fi putut face parte din încărcătura unei nave din era neolitică, sau Noua Epocă a Pietrei.

SCUFUNDAT Un studiu amplu al zonei în care au fost găsite obiectele va căuta orice urmă a unei nave sau de alte încărcături

Intervalul de date pentru această etapă a dezvoltării umane diferă în funcție de localizarea geografică. În Europa în ansamblu, era neolitică se întinde aproximativ între anii 7000-2000 î.Hr. Dar, în regiunea central-vestică a Mediteranei, unde se află Capri, intervalul de timp este mai apropiat de 6000-3500 î.Hr.

Dacă se găsesc dovezi ale unei epave neolitice în acest sit, descoperirea ar avea o mare importanță, a declarat pentru Newsweek Sean Kingsley, redactor-șef al revistei Wreckwatch.

Dar, pentru moment, nu au fost găsite în sit părți reale ale unui vas neolitic, iar unii experți au îndemnat la prudență în ceea ce privește această interpretare a artefactelor din obsidian.

„Găsirea unei epave neolitice ar fi uluitoare“, a declarat Kingsley. „Dacă supraviețuiește vreo încărcătură extinsă și obiectele echipajului, descoperirea ar deveni una dintre cele mai importante cinci descoperiri subacvatice din toate timpurile. Deocamdată, juriul este însă destul de rezervat“.

Obsidianul „este o descoperire curioasă care va avea sens doar atunci când se vor cunoaște rezultatele a altor artefacte neolitice din largul insulei Capri“, a adăugat el.

„Există și alte epave acolo? A fost acesta un caz izolat de aruncare, când o barcă cu canoe a fost prinsă 
într-o furtună? Sau a fost chiar un cadou ritual pentru zei făcut de bărbații și femeile neolitice din așezarea «Grotta Delle Felci» din Capri?“.

Cercetătorul Sandro Barucci, autorul unor publicații despre navigația maritimă antică, a declarat pentru Newsweek că cea mai recentă descoperire este „cu siguranță foarte interesantă“, dar a mai spus că trebuie să se dea dovadă de prudență în interpretarea obiectelor din obsidian ca făcând parte din încărcătura unei ambarcațiuni care a naufragiat în largul insulei Capri, deși aceasta este una dintre posibilități.

„În plus, înainte de a putea vorbi despre «neolitic», trebuie efectuate examinări tehnice aprofundate de către experți arheologi, iar eu nu cred că acest lucru ar fi putut fi făcut într-un timp atât de scurt“, a spus el.

Societățile neolitice erau capabile să navigheze pe mare, deși vasele din acea vreme – care erau construite folosind o varietate de metode - ar fi fost mici, deoarece încă nu fuseseră dezvoltate unele mari.

„Gândiți-vă mai degrabă la o canoe din lemn, poate întărită pentru a putea vâsli pe distanțe lungi, cu nervuri inserate pe lățime, de-a lungul interiorului ambarcațiunii. Poate cu o treaptă pentru a fixa o velă simplă“, a spus Kingsley.

Activitatea maritimă neolitică din regiunea mediteraneană este documentată în principal prin dovezi indirecte - inclusiv distribuția de artefacte și/sau materii prime - mai degrabă decât prin dovezi directe, cum ar fi bărci reale sau fragmente ale acestora. Ambarcațiunile neolitice erau realizate din materiale perisabile, care se puteau păstra doar în condiții rare și specifice.

„Rămășițele unui corp de navă neolitic în apele mediteraneene nu au fost găsite niciodată până în prezent“, a declarat Barucci. „Există cazuri de bărci neolitice găsite pe continentul european sau în apă dulce, în lacuri și râuri.

Dar Marea Mediterană are o temperatură și o salinitate plăcute pentru moluștele din specia Teredo navalis care mănâncă lemn. Astfel, navele de lemn din toate timpurile, atunci când se scufundă în Mediterana, sunt pradă pentru aceste moluște“.

„Dacă vasul de la Capri s-ar fi scufundat rapid în nisip și ar fi rămas protejat, ar fi fost posibil să se conserve și să se găsească unele părți din lemn. Mai ales dacă ar fi fost o canoe dugout - adică făcută dintr-un singur trunchi de copac mare, scobit. Dar ar fi cu adevărat un eveniment foarte rar, chiar unic. Trebuie să așteptăm săpăturile“.

Până în prezent, fotografiile din Capri arată un fund de mare caracterizat de roci și bolovani, mai degrabă decât de nisip. „Așadar, s-ar putea să ne aflăm pe tărâmul speranței și al dorințelor“, a spus Kingsley.

În noiembrie, arheologii subacvatici de la SABAP, în colaborare cu scafandri ai poliției napoletane, au reușit să recupereze primul din ceea ce au spus că este o serie de artefacte din obsidian, localizate în largul insulei Capri.

Obiectul, cunoscut sub numele de „miez“ de obsidian, măsoară aproximativ 11 centimetri, 8 centimetri în diametru, și cântărește peste 17 kilograme. Deși nu este clar care a fost scopul exact al obiectului, acesta poartă urme clare de dăltuire și prelucrare la
suprafață.

Obsidianul este de obicei de culoare neagră, deși există și alte varietăți.

Materialul este dur și fragil, producând muchii ascuțite atunci când este fracturat. Oamenii din antichitate au profitat de această proprietate pentru a crea unelte de tăiere și străpungere din obsidian, cum ar fi cuțite și vârfuri de săgeți. Există dovezi ale unor astfel de artefacte care datează de mii de ani.

„Obsidianul era prețios în perioada preistorică, deoarece din el se făceau lame foarte ascuțite, care durau mult timp. Atunci când încă nu se foloseau metale, obsidianul era cel mai bun material pentru fabricarea uneltelor tăioase, iar valoarea sa era enormă“, a declarat Barucci.

Deoarece nu toți vulcanii produc obsidian, acesta nu este un material foarte abundent. În ciuda acestui fapt, obsidianul, ca materie primă, a fost transportat pe scară largă prin activitatea maritimă din Mediterana în timpul neoliticului și a fost găsit în mai multe situri arheologice din regiune. Asta, chiar dacă nu este o descoperire foarte frecventă, explică Barucci.

RECUPERATE Artefactele din obisidian descoperite în largul coastei Capri ar fi putut proveni de la o epavă sau de la o așezare preistorică scufundată

În timp ce obsidianul a fost un obiect de comerț de rang înalt timp de peste 10.000 de ani, Kingsley a declarat că este „extrem de rar“ să se găsească miezuri de obsidian sub apă. „O încărcătură de obsidian ar fi unică“.

Nena Galanidou, profesor de arheologie preistorică la Universitatea din Creta, din Grecia, a declarat pentru Newsweek că nu există alte cazuri - din câte știe ea - de miezuri de obsidian găsite ca parte a încărcăturii unei epave neolitice.

Faptul că o serie de nuclee de obsidian au fost identificate în largul insulei Capri - și nu doar unul singur - ar putea impulsiona teoria epavei, potrivit lui Kingsley.

„Dar, pe de altă parte, aceste nuclee sunt «lucrate», ceea ce mă face să mă orientez mai mult către posibilitatea ca obsidianul să provină
dintr-o așezare preistorică scufundată. Sunt acele semne de dăltuire create în mine pentru a tăia sticla vulcanică? Sau blocurile au fost prelucrate pentru a face unelte? Dacă varianta aceasta din urmă se dovedește a fi adevărată, aș fi în favoarea asocierii obiectelor cu un sit scufundat, încă nedescoperit. «Clienții» voiau produse proaspete, nu mărfuri second-hand!“.

Supraintendentul SABAP, Mariano Nuzzo, a declarat că acum este necesar să se efectueze un studiu amplu al fundului mării în zona din apropierea Grotei Albe pentru a verifica posibila prezență a corpului unei nave sau a altor materiale de încărcare.

De asemenea, sunt planificate operațiuni de recuperare a altor obiecte, care, speră experții, vor face mai multă lumină asupra circumstanțelor misterioase care au dus la depunerea obsidianului pe fundul mării. 

Aristos Georgiou este reporter de știință și sănătate la Newsweek. Urmăriți-l pe X @AristosGeorgio1

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te