Piramide europene mai vechi decât cele egiptene au fost descoperite de arheologi nu departe de România. Structurile au fost ridicate acum circa 5.500 de ani, cu aproape un mileniu înaintea primei piramide egiptene cunoscute, cea a faraonului Djoser de la Saqqara.
O comoară antică uriașă a fost descoperită în România de un arheolog amator cu ajutorul unui detector de metale. Tezaurul cuprinde nu mai puțin de 1469 de monede romane, valoarea sa estimată, dincolo de cea istorică, fiind de aproximativ 150.000 de euro.
Un inel vechi de 2.300 de ani i-a uluit pe arheologii care l-a descoperit în Cetatea Veche a Ierusalimului. Bijuteria a fost găsită în fundația unei clădiri de mari dimensiuni, ea fiind îngropată în perioada celui de-Al Doilea Templu.
O descoperire arheologică rară a fost făcută în România, în zona județului Hunedoara. Acolo există o carieră de piatră antică de unde dacii scoteau materialul necesar construcției cetăților din Munții Orăștiei. După 2000 de ani, a ieșit la lumină un set complet de unelte de fier.
Descoperirea care schimbă ce credeam despre piramide. În ciuda concepției acceptate până acum privind statutul social al persoanelor îngropate în piramide, arheologii au găsit dovezi concrete că cei decedați nu erau întotdeauna oameni din elita societății antice.