Ultimii „daci” care au păzit Sarmizegetusa, capitala Daciei au fost subiectele unor articole din presa vremii, ei dedicându-și, practic toată viața îngrijirii monumentelor antice ale zonei și, uneori, fiind ghizii rarilor călători ce ajungeau pe Valea Grădiștei.
Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare persistă și astăzi, la 1.500 de ani de la ultima mențiune istorică despre acesta. Cei mai mulți arheologi consideră că trupul mumificat al acestuia s-ar afla undeva, sub străzile orașului Alexandria din Egipt.
Singura din cele 7 minuni ale lumii antice care n-a fost găsită era construită acum 2.600 ani, dar arheologii n-au reușit să dea de nici o urmă concretă a ei. Totuși, după multe secole, se pare că toată lumea a căutat edificiul în locul greșit.
Cel mai vechi portret uman a fost realizat din fildeș de mamut. Arheologii și-au dat seama că este vorba o reprezentare personalizată a unei persoane anume, după ce au găsit o femeie înmormântată în apropiere.
Printre cele mai valoroase obiecte furate de hoți de la expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului” realizată Muzeul Naţional de Istorie a României și Muzeul din Drents din Regatul Ţărilor de Jos este și coiful dacic de la Coțofenești.