Cine a fost împăratul roman care lupta ca gladiator? Personajul real a inspirat filmul „Gladiatorul”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.03.2024 - 17:17
Cine a fost împăratul roman care lupta ca gladiator - Foto: Profimedia - cu rol ilustrativ
joaquin phoenix
commodus

Cine a fost împăratul roman care lupta ca gladiator? L-ați văzut în celebrul film „Gladiatorul” din 2000, interpretat de Joaquin Phoenix. A fost unul dintre cei mai cruzi și excentrici conducători ai Imperiului Roman, considerându-se un „Hercule roman”.

SHARE

Cine a fost împăratul roman care lupta ca gladiator? Personajul istoric a inspirat filmul „Gladiatorul”, din 2000, chiar dacă eroul principal al producției de la Hollywood a fost generalul Maximus, interpretat de Russell Crowe.

Însă personajul împăratului fără scrupule, crud, aproape nebun, jucat de Joaquin Phoenix, a fos construit după personalitatea unui conducător real al Imperiului Roman.

Cine a fost împăratul roman care lupta ca gladiator? Personajul real a inspirat filmul „Gladiatorul”

Dacă ași văzut „Gladiatorul”, filmul regizat de Ridley Scot, care i-a adus lui Russell Crowe un Oscar pentru intepretarea generalului Maximus, sigur vă amintiți și despre împăratul întruchipat de Joaquin Phoenix.

Acesta i-a dat viață unui personaj real, a cărui moarte i-a bucurt pe mulți romani, la vremea sa. 

Lucius Aurelius Commodus a fost fiul unuia dintre cei mai de seamă împărați romani, Marc Aurelius, care a domnit între 161 - 180 d.Hr.

Un conducător atipic, filosof, care a scris și o vestită lucrare, „Meditații”. Lui îi aparține, de altfel, și o celebră formulare, pe care mulți o atribuie altora în formule ușor modificate.

Citește și: Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

„Dați-mi liniștea de a accepta lucrurile ce nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele ce se pot schimba și înțelepciunea de a le putea distinge unele de altele”, scria Marc Aurelius.

Commodus a fost al zecelea dintre cei 13 copii pe care Marcus Aurelius i-a avut cu soția sa, Faustina.

Joaquin Phoenix l-a interpretat pe împăratul Commodus în filmul „Gladiatorul” - Foto: Facebook/ ivo vynkier

Dintre toți acești copii, Commodus a fost singurul de sex masculin care a supraviețuit. A avut un frate geamăn, care s-a stins de mic.

De supravegherea sănătății sale s-a ocupat unul dintre cei mai mari medici ai antichității greco-romane, Galen, conform cunoastelumea.ro.

Cu o constituție solidă, Commodus a primit o educație aleasă, care includea și științele militare.

Cum Aurelius își dorea cu ardoare să-și vadă fiul pe tronul Romei, l-a asociat la domnie încă de la început.

Era și o chestiune de mândrie, chiar de orgoliu: niciun alt fiu natural al unui împărat roman nu-și mai succedase tatăl la tron de peste un secol.

Citește și: Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? A vrut să creeze Imperiul Dacic

Ulimul fusese Titus (79 - 81), care îl succedase pe Vespasian (69 - 79). După aceștia, viitorii împărați erau, de regulă, adoptați de împărații în exercițiu, așa cum a fost și cazul lui Traian, cuceritorul Daciei.

Interesant este că tocmai Vespasian avea să înceapă lucrările la faimosul Colloseum din Roma, finalizate de fiul său, Titus, locul unde Commodus avea să se dea din plin în spectacol.

Chiar dacă el nu arăta calități care l-ar fi recomandat la tron, dorința ilustrului său tată s-a împlinit.

În anul 180, Marc Aurelius a murit acolo unde astăzi se află Viena, iar Commodus a rămas unic stăpânitor.

Aveau să urmeze 12 ani de adevărată nebunie. Atât pentru el, dar mai ales pentru romani, chiar indiferen de clasa socială căreia îi aparțineau.

Domnia sa a fost una a abuzurilor și fărădelegii, în care oamenii erau uciși fără vină. În urma toanelor sale nebunești au fost uciși bărbați de seamă, dar și femei ori copii.

Bustul împăratului Commodus - Foto: evz.ro

Commodus era nemilos, capricios, imprevizibil și delăsător în treburile statului. A risipit fără eitare imensele bogății acumulate de predecesorii săi, astfel încât, la moartea sa, istoricul roman Dio Cassius spunea că „a transformat Imperiul Roman dintr-o împărăție de aur într-una de rugină”.

Și tot acesta l-a numit „un blestem mai mare pentru romani decât orice ciuă sau orice crimă”.

Doar luptele din arena Colosseumului îi captau interesul straniului împărat. Sigur, în afară de plăcerile trupești, el având, se spune, circa 600 de metrese, potrivit omofon.ro.

Dar Commodus nu s-a limitat doar în a organiza faioasele lupte de gladiatori, atât de iubite de romani, ci a intra el însui în arenă pentru a lupta. 

Citește și: Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia

A fost primul împărat care s-a coborât de la înălțimea tronului pentru a se lupta în arenă cu fiarele și cu oamenii aflați pe ultimele trepte ale societății.

De fapt, în nebunia sau grandomania sa, se credea un „Hercule roman”, de aceea se și acoperea cu o piele de leu, iar ca armă folosea o măciucă. A comandat incusiv statui în care să fie reprezentat aidoma eroului mitologic.

Mai mult, el se considera un „capion al poporului”, fiind convins că plebea îl iubește pentru faptele sale din arenă, mai ales că era convins că e un luptător grozav.

Commodus nu a participat la o luptă, două, ci la nu mai puțin de 700. Dar oponenții „marelui” Hercule roman erau, aproape mereu, net inferiori fizic, uneori chiar și invalizi, lucru ce nu eraa pe gustul plebei, oricât de dornică de sânge ar fi fost.

Dar Commodus îi măcelărea fără ezitări, convins că îl așeaptă gloria eternă, ca zeu iubit de popor.

Totul a luat sfârit la 31 decembrie 192, când împăratul cade victimă unei conspirații, fiind ucis de propriul antrenor de lupte, Narcissus, după ce otrava pe care i-o administrase una dintre concubine, Marcia, nu avusese efect.

Așa s-a terminat, la doar 31 de ani, aventura nebunească a lui Commodus pe tronul Imperiului Roman. Numele său a fost acoperit de uitare, în raport cu cel al tatălui său i al altor mari împărați.

Dar, după aproape 1900 de ani, un film de la Hollywood a pus din nou luminile rampei pe destinul unuia dintre cei mai cruzi și detestați împărați romani.

Citește și: Bazilica Ulpia, piesa centrala a Forumului lui Traian din Roma, restaurată pe banii unui oligarh rus

.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te