Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? A vrut să creeze Imperiul Dacic

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.02.2024 - 09:29
Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman - Foto: Arhiva
moneda regalianus - Foto: ebay.co.uk

Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? La aproximativ 150 de ani de la transformarea Daciei în provincie romană, un urmaș al regelui dac a ajuns să fie proclamat împărat al vechiului inamic, stăpânind inclusiv teritoriul condus cândva de înaintașul său.

SHARE

Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? La circa 150 de ani de la ocuparea Daciei de către legiunile împăratului Traian și transformarea acesteia în provincie romană, un urmaș al marelui rege dac a ajuns să fie proclamat împărat al unei zone din imperiu care se întindea inclusiv pe teritoriul stăpânit cândva de înaintașul său.

Citește și: Misterul bisericii din Ardeal unde ar fi îngropat Longinus, generalul roman capturat de Decebal

Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? A vrut să creeze Imperiul Dacic

La aproximatic 150 de ani de la înfrângerea și moartea lui Decebal de cătr legiunile împăratului Traian, în 106 d.Hr., lucrurile s-au schimbat dramatic în Imperiul Roman.

Secolul al III- lea a fost unul al haosului, departe de gloria marilor împărați ca Octavian Augustus,Traian, Hadrian sau Marcus Aurelius

Ultimul împărat care a reuşit să restaureze o efemeră ordine a fost Aurelian, în perioada 270-275 d.Hr. Dar înainte de acesta, titlul de împărat a fost purtat  - chiar pntru un deceniu, de un stră-strănepo al lui Decebal.

Citește și: Ce nume purtau dacii, de fapt? De la Daos la Geta, de la Biciclis la Dida. Care era cel mai comun?

După trasformarea Daciei în provincie romană, dacii s-au adaptat noii realități politice. Cum prin legea lui Caracalla din 212, toţi oamenii liberi din imperiu primeau cetăţenia, ei au început să acceadă la demnități tot mai importante, mai ales prin intermediul carierei militare.

Astfel, unii au ajuns să aibe chiar pretenții la tronul imperial. Între 253 şi 268 d Hr., împărat la Roma a fost Gallienus, care o vreme a condus alături de tatăl său, Valerian.

Ambii au încercat să promoveze oameni din provincii, de multe ori barbari în fruntea armatei sau în aparatul de stat, pentru a asimila mai uşor populaţiile existente în imperiu, dar şi pentru a preveni revoltele.

Efectul a fost contrar: barbarii ajunşi în funcţii importante tânjeau după deminitatea imperială. Gallienus s-a confruntat cu numeroase revolte şi a trebuit să facă faţă multor uzurpatori de „neam barbar”. 

Monedă cu chipul împăratului Regalianus, stră-strănepotul lui Decebal - Foto: ebay.co.uk

Unul dintre aceştia a fost Regalianus, un comandant de armată de origine dacă. Despre acesta aflăm din Historia Augusta, dar şi din scrierile lui Eutropius şi Aurelius Victor.

În Historia Augusta, Regalianus este prezentat în partea intitulată „Tyranni Triginta”, conform adevarul.ro.

Acesta intră pe scena istoriei în jurul anului 260 d.Hr. În 258, împăratul Galienus era departe, în Italia, acolo unde se războia cu alemanii.

Citește și: Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia

Historia Augusta spune despre Regalianus că era dac şi se mîndrea cu originea sa. A fost general peste trupele romane din Ilyria, Mesia şi Dacia. Izvoarele istorice (ex. Lactanţiu sau Trebonius Pollo) îl prezintă ca fiind chiar urmaş al marelui Decebal.

Povestea spune că un fiu al lui Decebal a fost capturat la asediul Sarmizegetusei şi dus la Roma, unde a făcut parte din convoiul de prizonieri purtat prin oraş în timpul triumfului lui Traian, potrivit povestilemariinegre.ro.

De alfel, pe Columna lui Traian apar doi copii care sunt luaţi prizonieri şi s-a prezumat că unul dintre aceştia ar fi putut fi chiar fiul regelui dac.

Se spune că Regalianus era chiar urmaşul acelui tânăr prinţ, ai cărui moştenitori au devenit apoi cetăţeni romani cu acte în regulă. Regallianus bate monedă în care apare alături de soţia sa, Sulpicia Dryatilla Augusta.

Citește și: De unde vine numele Munților Bucegi? Care este legătura cu dacii?

Dar să revenim la anul 260. Provincia Panonia părea o victimă sigură în faţa sarmaţilor, de aceea cele câteva legiuni cantonate în Vestul Daciei decid ca unul dintre generalii lor să fie ales împărar. Şi îl aleg pe Cornelius Publius Gaius Regalianus.

Visul său de a  forma un mare Imperiu Dacic arată că aceste ideea originii lor încă avea ecouri puternice aveau rădăcini în mintea dacilor, chiar și după un secol și jumătare de la ocupația romană a fostului regat condus de Decebal.

Astfel, se poate spune că Regalianus a fost restauratorul Daciei, Dacia Panonică, Dacia Centrală şi Moesia/Dacia Pontică, timp de peste 10 ani, fapte ignorate de istoria noastră, scrie curierulnational.ro.

După moartea lui, a fost urmat încă doi ani de Suplyia, soția sa, la conducerea statului cu atât de multe rezonanțe dacice.

Pe unele monede bătute cu ocazia proclamării lui ca împărat apare zeul solar cu inscripția: ,,Oriens (răsărit) aug(ustus)”(sfînt, venerat, măreţ).

De aici putem deduce că Regalianus dorea să-şi pună acţiunea sub protecţia zeului binefăcător din răsărit care la dacii din regiune era Mithra, iar cultul lui solar era răspîndit în tot Imperiul Roman.

Împăratul din Est a guvernat provinciile aflate sub stăpânirea sa așa cum a ştiut mai bine, în timp ce Gallienus a fost ocupat în alte zone, fie să lupte cu alţi uzurpatori, fie cu triburi migratoare.

Nici Regalianus nu are însă parte de linişte. Dacia şi Panonia sunt atacate de sarmaţi dar Împăratul Regalianus reuşeşte câteva victorii importante împotriva acestora.

Citește și: De ce strămoșii noștri s-au numit daci? De unde provine numele? Explicațiile date de istorici

Povestea sa se încheie însă repede: armata, cea care l-a ridicat la rangul de împărat decide la un moment dat schimbarea sa, din cauze care rămân greu de stabilit şi astăz

Este asasinat, dar amintirea sa nu a dispărut, iar el a rămas în istoria universală ca acel împărat roman de origine dacă, stră-strănepotul marelui Decebal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te