CALENDAR 6-12 MARTIE - Procurorul stalinist Vîșinski impune primul guvern comunist

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 07.03.2020 - 11:28
Dr. Petru Groza în vizită la Legația Sovietică, alături de Andrei Vîșinski

6 martie 1945: Este instaurat guvernul condus de doctor Petru Groza, președintele Frontului Plugarilor. Din noul guvern, cu 18 portofolii, făceau parte doar cinci membri ai PCR, dar, în realitate, guvernul era controlat de comuniștii controlați de Moscova.

SHARE

Regele Mihai a acceptat instalarea acestui guvern la presiunile lui Andrei Vîșinski, la acel moment adjunct al ministrului de Externe, dar celebru prin faptul că fusese procuror general al URSS, orchestrând procesele ordonate de Stalin la sfârșitul anilor ’30.

Vîșinski a sosit la București pe 26 februarie 1945 și i-ar fi spus regelui Mihai că Transilvania nu va trece în administrarea României până când nu este schimbat guvernul condus de generalul Rădescu, pe care l-a definit drept „reacționar” și „fascist”.

Cum regele Mihai nu a cedat acestor presiuni, trupele sovietice au trecut la ocuparea Palatului Telefoanelor și a rețelei de transmisiuni a Statului Major al Aerului, au dezarmat trupele române aflate în București, iar tancurile sovietice au început să patruleze prin fața Palatului Regal.

Cum aliații anglo-americani l-au sfătuit să cedeze, regele Mihai i-a acordat lui Groza mandatul de a forma noul guvern.

La 9 martie, răspunzând rugăminților guvernului Groza, Stalin a permis trupelor române să preia administrarea Ardealului – un succes propagandistic al noului cabinet.

În 30 decembrie 1947, Groza împreună cu Gheorghe Gheorghiu Dej, secretarul general al PCR, l-au forțat pe regele Mihai să abdice.

Înfrângerea de la Alamo

6 martie 1836: Bătălia de la Alamo, unde 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

Toți apărătorii au fost uciși, cu excepția a doi. Cruzimea lui Santa Anna i-a inspirat pe americani să se alăture armatei texane. Mânați de dorința de răzbunare, texanii au reușit apoi să-i învingă pe mexicani.

Carol I vrea să abdice

10 martie 1871: Carol I vrea să abdice, în urma unei manifestații antigermane. Grupuri de tineri incitate de partide (liberalii radicali și conservatorii s-au acuzat reciproc) sparg cu pietre geamurile Sălii Slătineanu (Casa Capșa), strigând „Trăiască republica“, în timpul unui banchet al consulului german la București.

Incidentul venea după „Republica de la Ploiești“, alegerea lui Al.I.Cuza ca deputat de Mehedinți și „afacerea Strousberg“, privind concesionarea căilor ferate.

Conservatorul Lascăr Catargiu își asumă guvernarea, potolește spiritele și îl convinge pe rege să nu abdice.

Brâncuși la New York

12 martie 1914: Constantin Brâncuși are prima expoziție personală la New York, la Photo Secession Gallery, după ce, în 1913, cinci dintre lucrările sale (Capul, Domnișoara Pogany II, Cap de copil, Muza adormită II și Peștele) fuseseră expuse la Expoziția Internațională de Artă Modernă din New York.

Expoziția din 1914 i-a adus celebritatea în SUA, iar colecționarul John Quinn i-a cumpărat mai multe sculpturi. Lucrările lui Brâncuși se vând în America și acum cu zeci de milioane de dolari.

În 2016, satul român a eșuat în cumpărarea Cumințeniei Pământului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te