CALENDAR 27 IULIE - 2 AUGUST. Pașoptiștii cântă „Deșteaptă-te, române!“

DE Flavia Drăgan, Mircea Marian | Actualizat: 06.05.2019 - 12:27
Anton Pann
Anton Pann

29 IULIE 1848: Se intonează pentru prima oară, la Râmnicu Vâlcea, imnul Revoluției pașoptiste, „Deșteaptă-te, române!”, în parcul Zăvoi.

SHARE

Poezia „Un răsunet”, scrisă de Andrei Mureșanu și pusă pe versuri de Anton Pann (foto), a fost publicată mai întâi în „Foaie pentru inimă, minte și literatură”, supliment al Gazetei de Transilvania, în numărul 25, din 21 iunie 1848. Cu patru numere înainte, fusese publicată prima parte a „Proclamației de la Islaz”, programul revoluționarilor pașoptiști din Țara Românească. Sunt voci care susțin că linia melodică a imnului ar fi fost inspirată de un cântec religios, „Din sânul maicii mele”, iar compozitor ar fi fost un ucenic al lui Anton Pann, Gheorghe Ucenescu. Imnul, popular în perioada Revoluției de la 1848, a fost interzis în perioada dictaturii comuniste. Oamenii au început să cânte „Deșteaptă-te, române!” în timpul revoltei de la Brașov, din noiembrie 1987, și apoi în timpul Revoluției din decembrie 1989. A devenit oficial imnul României prin Constituția din 1991 și este, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, simbol național. „Deșteaptă-te, române!” a fost înregistrat pentru prima oară pe disc, în Statele Unite ale Americii, în 1900, în interpretarea lui Alexandru Pascu. 10 ani mai târziu, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului Ştefan cel Mare din Iaşi au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. 

Grevă în Valea Jiului

1 august 1977: Regimul Ceaușescu este zguduit de prima grevă majoră. Minerii din Valea Jiului opresc lucrul, nemulțumiți că vârsta de pensionare a crescut de la 50 la 52 de ani, iar orele de lucru de la șase la opt pe zi. Conducerea de partid și de stat îl trimite pe Ilie Verdeț să negocieze, dar minerii îl sechestrează într-o gheretă și cer să discute cu Nicolae Ceaușescu. Acesta vine în Valea Jiului, promite că va rezolva cererile minerilor, dar, după doar câteva zile de la plecarea sa, începe represiunea. Zeci de greviști au fost internați la psihiatrie sau închiși, peste 300 au fost deportați.  

Primii masoni americani

30 iulie 1733: La Boston se constituie prima lojă masonică din coloniile britanice care, ulterior, au constituit Statele Unite ale Americii. În această zi, în taverna Bunch of Grapes, s-au întâlnit 18 cetățeni ai statului Massachusetts care au jurat să fie credincioși unul altuia, regelui și lui Dumnezeu. Ulterior, masoni precum George Washington sau Paul Revere au jucat un rol crucial în obținerea independenței SUA.  

„What’s up, Doc?“

27 iulie 1940: Legendarul Bugs Bunny apare pentru prima oară în desenul animat „A wild hare“. În scurt metrajul regizat de Ted Avery și produs de Warner Bros apare și vânătorul Elmer Fudd, iar Bugs Bunny folosește replica celebră „What’s up, Doc?“. În acest film, Bugs Bunny nu avea un nume, el a fost botezat abia ulterior.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te