CALENDAR 21-27 FEBRUARIE - Revolverul lui Colt ajută la câștigarea Texasului

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 22.02.2020 - 08:39

25 februarie 1836: Inventatorul Samuel Colt (1814 – 1862) patentează revolverul, arma de foc care va ajuta la colonizarea Vestului. Colt nu a inventat propriu-zis revolverul, ci a adaptat designul puștii cu cremene a lui Elisha Haydon Collie.

SHARE

Meritul lui Colt a fost că a introdus piesele interșanjabile, lucru care i-a permis să producă revolvere în masă.

Un alt mare avantaj al pistolului lui Colt era că se putea trage cu el de mai multe ori înainte să fie reîncărcat, datorită butoiașului în care puteau fi puse până la opt gloanțe.

Inițial, revolverul său nu s-a bucurat de succes, iar fabrica lui din Peterson, New Jersey, ajunge să dea faliment în 1842. Atunci, inventatorul se reprofilează și perfecționează o mină navală al cărei explozibil putea fi controlat de la distanţă.

Însă, în 1846, norocul i se schimbă, odată cu războiul mexican (1846-1848), în urma căruia SUA anexează Texasul: primește de la armată o comandă de 1.000 de revolvere pentru soldați.

Un an mai târziu, Colt înființează, pe malul râului Conneticut, cea mai mare fabrică privată de armament, iar, până în 1856, compania putea produce 150 de arme pe zi.

Războiul Civil (1861-1865) a făcut din revolverul lui Colt cea mai cunoscută armă de foc din lume.

Ca să-și facă reclamă, Colt a angajat un artist care să picteze tablouri cu sportivi și exploratori care vânează animale exotice în America.

De asemenea, a rămas celebră zicala: „Dumnezeu i-a creat pe oameni egali, Colt i-a făcut să fie egali“. La moartea lui, în 1862, fabrica produsese circa 450.000 de pistoale.

Cu toate acestea, cel mai cunoscut model de revolver, Colt .45 „Peacemaker“, a fost creat postum, în 1873.

„Abatorul“ de la Verdun

21 februarie 1916: La Verdun, în Franța, a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime.

Ea s–a încheiat prin respingerea, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916. Datorită numărului uriaș de victime, i s-a spus „Abatorul“.

Câmpurile de bătălie, forturile, tranşeele din păduri şi enormele cimitire francezo-germane sunt astăzi un mare memorial.

Nixon îl întâlnește pe Mao

21 februarie 1972: Richard Nixon a devenit primul președinte american care a vizitat China. Deplasarea a durat opt zile și a inclus întâlniri cu liderul Chinei comuniste, Mao Zedong, precum și vizite la Beijing și Shanghai.

Ea fusese pregătită de două misiuni, în China comunistă, a consilierului pe securitate națională, Henry Kissinger. „Nixon merge în China“ a devenit o metaforă pentru o acțiune neașteptată sau necaracteristică unui politician.

Hrușciov condamnă stalinismul

25 februarie 1956: În cadrul Congresului al XX-lea al PCUS, Nikita Hrușciov a ținut un discurs despre cultul personalității, prin care a condamnat acțiunile predecesorului său, Iosif Stalin.

Delegații l-au ascultat pe Hrușciov timp de patru ore în tăcere, muți de uimire. Spre deosebire de discursurile obișnuite, acesta nu a fost primit la sfârșit cu aplauze, delegații părăsind sala șocați.

Deși discursul trebuia să rămână secret, presa occidentală a aflat detalii în scurt timp, iar New York Times l-a publicat integral, în iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te