70 ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. A fost șofer de ambulanță în al doilea război

DE Newsweek România | Actualizat: 21.05.2023 - 09:57
Foto: Profimedia Images

2 iunie 1953: Încoronarea oficială a Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord avut loc la Westminster Abbey, ceremonia fiind condusă de arhiepiscopul de Canterbury în prezența marilor case regale ale Europei și a publicului larg.

SHARE

Încoronarea nu a avut loc imediat după urcarea pe tron, deoarece tradiția cere ca orice festivitate să fie amânată pe perioada doliului ce urmează morții unui monarh.

Astfel, după ce Regele George al VI-lea a murit în februarie 1952, încoronarea fiicei sale a fost organizată abia peste un an și jumătate.

Ceremonia a fost al doilea mare eveniment regal din Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial, primul fiind chiar nunta prințesei Elisabeta, din noiembrie 1947.

Ceremonia a fost transmisă la radio în întreaga lume și, pentru prima oară în istorie, la un astfel de eveniment a fost prezentă și televiziunea. Regina avea 27 de ani.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut la 21 aprilie 1926. Era primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o străveche familie nobiliară, care deținea atunci și cele mai întinse domenii din Scoția.

Adolescența i-a fost umbrită de Al Doilea Război Mondial, când prințesa nu a stat deoparte, a devenit șofer de ambulanță în cadrul armatei britanice. Când a împlinit 21 de ani, a susţinut primul său discurs memorabil adresat Commonwealth-ului.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Ea domnit 70 de ani, devenind cel mai longeviv monarh din istoria țării sale.

Primul Conciliu de la Niceea

20 mai 325: În anul 325, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a convocat la Niceea, în Turcia de azi, primul Sinod Ecumenic al bisericii creştine. Sinodul I Ecumenic s-a deschis oficial pe 20 mai 325 şi a durat două luni.

Conciliul, format din 318 Sfinţi Părinţi, a fost primul care a pus bazele dogmatice şi canonice ale creştinismului, ca răspuns la provocarea reprezentată de erezia arianistă, promovată de Arie, preot în Alexandria, de origine libian.

Succesul lui Aurel Vlaicu la Mitingul aviatic de la Aspern

10 iunie 1912:  Aurel Vlaicu, aflat în competiție cu piloți celebri ai timpului, a obținut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la țintă de la o înălțime de 300 metri și premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

Concursul a reunit 40 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care și Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu, care a participat cu avionul creat de el.

Mineriada

13-15 iunie 1990: Se împlinesc 32 de ani de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie în 1990, în București, și există încă niciun vinovat condamnat.

Dosarul Mineriadei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost luat de la zero anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te