Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,91 %
Marcel Ciolacu 19,18 %
99,86 %
Elena Lasconi 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

CALENDAR 1-7 NOIEMBRIE - Iranienii ocupă Ambasada SUA

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 01.11.2019 - 08:16
Studenți iranieni intrând în ambasada SUA la Teheran
Studenți iranieni intrând în ambasada SUA la Teheran

4 noiembrie 1979: Circa 500 de studenți iranieni invadează Ambasada SUA la Teheran și iau ostatici peste 60 de angajați ai ambasadei.

SHARE

Unii dintre aceștia au fost eliberați în următoarele zile, dar 52 de diplomați au fost deținuți timp de 444 de zile. Un grup de trei diplomați americani a fost reținut în clădirea ministerului iranian de Externe, unde au fost închiși într-o încăpere.

În timpul captivității, ostaticii din sediul ambasadei au fost amenințați, bătuți și li s-au înscenat execuții, oprite însă în ultima clipă. Unul dintre diplomați, care și-a exprimat opinia despre Ayatollahul Khomeini, liderul Iranului, a fost bătut și izolat într-o celulă friguroasă.

Statele Unite au încercat, în aprilie 1980, să-i salveze pe ostatici printr-o operațiune a trupelor de comando, operațiune care însă s-a încheiat printr-un dezastru.

La baza din deșertul iranian de unde urmau să pornească spre Teheran, elicopterele americane au fost surprinse de o furtună de nisip, s-au defectat, iar unul din ele a lovit un avion de aprovizionare, ceea ce a dus la moartea a opt militari americani și a unui civil iranian. Operațiunea a fost abandonată.

Criza s-a încheiat în ianuarie 1981, după ce fostul șah al Iranului, Mohamed Reza Pahlavi, a decedat în Egipt, iar președintele Carter a pierdut alegerile în fața lui Ronald Reagan.

Algeria a negociat eliberarea ostaticilor și, în schimb, administrația Reagan a deblocat bunuri iraniene, îngheţate la începutul anului 1979, în valoare de opt miliarde de dolari.

Înăbușirea Revoluției maghiare

4 noiembrie 1956: Armata Roșie intervine pentru a doua oară ca să oprească revoluția izbucnită la Budapesta, în 23 octombrie. Prim-ministrul bolșevic Imre Nagy, se transformă în erou anticomunist, după ce se opune intervenției URSS – eliberează deținuții politici și anunță ieșirea din Pactul de la Varșovia.

În noaptea de 10 spre 11 noiembrie, Revoluția este înfrântă. Nagy este răpit, adus la Snagov, anchetat de KGB, iar doi ani mai târziu, este executat.

Iobagii luptă pentru libertate

2 noiembrie 1784: Izbucnește Marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Vasile Ursu Nicola (Horea), Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan), pe fondul greutăților îndurate de iobagi.

Răscoala începe odată cu omorârea nobililor din satul Curechiu. Căpeteniile sunt prinse de autorități în decembrie, după ce au fost trădate.

Crișan se spânzură în închisoare cu nojițele opincilor, iar Horea și Cloșca sunt trași pe roată de vii.

Israel: Premierul păcii este omorât

4 noiembrie 1995: Premierul israelian Ițhak Rabin, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, este asasinat, la Tel Aviv, în timpul unui miting pentru pace, de un extremist evreu de 25 de ani, nemulțumit de tratativele de pace ale Israelului cu Palestina.

Cu un an înainte, după negocieri purtate în secret, Ițhak Rabin încheiase, în numele Israelului, un acord cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te