Arma secretă „a lui Coandă” cu care România i-a speriat pe ruși. Se spune că ar fi topit tancuri

DE Alin Crișan | Actualizat: 15.09.2023 - 19:47
Arma secretă „a lui Coandă” cu care România i-a speriat pe ruși. Se spune că ar fi topit tancuri - Foto: Colaj/ Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Nu doar Cehoslovacia ar fost ţinta unei invazii, ci şi România. Prin urmare, la încercarea de intrare pe teritoriul românesc a tancurilor sovietice, România a scos de la naftalină o “armă secretă” care i-a speriat pe ruși.

SHARE

Care a fost adevărul despre „Laserul lui Coandă”, care i-ar fi speriat pe sovietici. Totul are legătură cu ce se întâmpla acum mai bine de 50 de ani, când Cehoslovacia era invadată de către ruși și aliații acestora din Pactul de la Varșovia.

Arma secretă „a lui Coandă” cu care România i-a speriat pe ruși. Se spune că ar fi topit tancurile

După cum bine știam din istorie, Primăvara de la Praga avea să fie înăbușită de o armată de peste 5.000 de tancuri și 200.000 de soldați venite din numeroase țări, anume URSS, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria.

Citește și: Regele României care a fost obligat să aleagă între femeia iubită și tron. Călăii le-au decis soarta

Atunci a apărut o legendă care spunea că și România era pe lista sovieticilor pentru atac și unii au spus că a existat o armă incredibilă cu care Ceaușescu i-a speriat pe sovietici, anume laserul lui Coandă.

Este vorba despre o armă deosebit de fatală, de care rușii s-ar fi temut și ar fi renunțat la mai ataca România, chiar dacă erau nemulțumiți că Ceaușescu s-a opus vehement intrări în Cehoslovacia.

Laserul lui Coandă ar fi fost în realitate un tun mobil transportat de un întreg vagon de tren și care ar fi putut să facă obiectele să explodeze.

Conform legendei, apariția acestei arme letale s-ar fi făcut la granița României în anul 1968 și ea ar fi fost cărată de o garnitură de tren cu alte 20 de vagoane.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu actorii din „Cireșarii”? 40 de ani fără vești de la Tic, Victor, Maria și Ursu

Arma se afla într-un astfel de vagon, în timp ce toate celelalte aveau doar rolul de alimentare. Acest laser chiar ar fi distrus câteva tancuri după ce le-a făcut să se încălzească până la explozie.

Adevărul din spatele laserului lui Coandă

Această teorie a fost cultivată și de securitate, totul cu scopul de a-l face pe Ceaușescu să pară mult mai puternic decât a fost în realitate și să-i liniștească pe oamenii speriați de un atac.

Dar conform celor care l-au cunoscut pe Henri Coandă, acesta nu ar fi avut de ce să construiască o astfel de armă deoarece era orientat științific spre cu totul altul domeniu, mai precis către fizica fluidelor și nu către construcția unor arme de distrugere în masă.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu „Calu”, câinele lui Pistruiatul? Cei doi nu erau prieteni în viața reală

Nu există dovezi care să arate că rușii au intrat în România și nici că a existat un astfel de laser extraordinar.

Totuși, aceste arme au devenit o realitate în ziua de astăzi, lucru demonstrat după ce o navă a Marinei Statelor Unite a doborât o dronă cu un tun cu laser, totul în Oceanul Pacific în anul 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te