Nașa lui Firea, 4.400 de euro lunar de la Primăria Capitalei

DE Petru Zoltan | Actualizat: 28.12.2019 - 01:28
Iuliana Hodos

Apropiați ai primăriței de București trăiesc regește din salarii publice plătite de companiile municipale.

SHARE

Primarul Gabriela Firea a reușit performanța de a duce Bucureștiul înapoi cu 30 ani: cartiere întregi sunt lipsite de apă caldă și de căldură cu săptămânile.

Mai mult, Capitala riscă să intre în faliment, după ce municipalitatea a decis să pompeze anual câteva sute de milioane de lei în cele 22 de companii înființate ilegal.

În toate aceste companii ale PMB au fost plantați pe un loc călduț, dar mai ales pe salarii mari, finii, vecinii și prietenii primarului Firea.

Nu au fost uitați nici subordonații soțului ei de la primăria Voluntari, angajați pe salarii de 2-3.000 de euro.

Acestora li se adaugă rudele și odrasele membrilor de partid de la PSD, ALDE și PMP, care-i asigură majoritatea confortabilă în Consiliul General.

Toate aceste companii ilegale se află sub controlul controversatului Marius Manolache, fost deputat și fin al fostului premier Victor Ponta.

Vecinul Corbu, fost la PDL

Vecinul cuplului de edili Firea – Pandele din Voluntari, Adrian Corbu, este ginerele lui Mircia Muntean, fostul primar liberal al orașului Deva.

Tânărul Corbu a intrat în câmpul muncii ca ofițer operațional la o companie de credite, apoi a fost angajat la Centrofarm, unde se ocupa de găsirea unor noi spații comerciale pentru dezvoltarea lanțului farmaceutic.

În paralel, a cochetat și cu politica, iar, în 2009, era considerat o speranță a tinerilor din PDL. În același an a fost angajat ca asistent la cabinetul secretarului de stat din Ministerului Transporturilor de atunci, Marin Anton.

MODĂ Iuliana Hodos (foto jos), fost model într-un concurs televizat organizat de către Cătălin Botezatu (foto sus), este noua stea administrativă a PMB

Ulterior, a devenit consilierul personal al liberalului Anton. Din această postură, a ajuns membru în Consiliile de Administrație ale Companiei Naționale de Aeroporturi și Autorității Navale Române. A prins un loc și la Aeroportul Timișoara.

Din 2011, s-a transferat în slujba președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, care l-a numit consilier personal și șef al departamentului economic-administrativ al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară București - Ilfov.

De la Petrache, Corbu a trecut la Ministerul Dezvoltării, pe postul de director de cabinet al secretarului de stat Constantin Marius Banu.

Acesta din urmă a fost trimis anul trecut în judecată de DNA, fiind acuzat că, în perioada în care a fost membru al directoratului Exim Asig, asigurătorul controlat de banca de stat Eximbank, a folosit în mod ilegal suma de 165.704 de lei, provenită din fondurile companiei.

De la Dezvoltare, Adrian Corbu a ajuns director general adjunct al companiei SMART SA, filiala de mentenanță și servicii a companiei de stat Transelectrica.

Iluminații de la SMART

În anul 2017, primarul Gabriela Firea l-a recuperat pe Adrian Corbu, pe care l-a numit director general și membru în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Municipale de Iluminat Public, dar și membru în CA al Companiei Municipale Medicală București SA.

Un loc călduț la Iluminat Public și-au găsit toți șefii companiei deținute de Transelectrica. Astfel, pe funcția de director general adjunct a fost numită Iuliana Pânzaru, fostă șefă a serviciului Licitații la SMART SA.

Tot de la SMART, dar pe funcția de director general adjunct, a venit și fosta asistentă medicală, actual jurist, Daniela Adriana Florea.

Ultimul adjunct al companiei de Iluminat Public, Daniel Florin Lupu, a urmat un curs de trei luni la Colegiul Național de Informații de la Academia SRI.

Dar avea în spate o carieră de președinte al unei asociații de vânătoare și pescuit sportiv.

În eșalonul doi al Companiei de Iluminat Public îl regăsim și pe Dan Manolache, fost consilier juridic la SMART SA, angajat de edilul Firea pe funcția de Director al Direcției de Achiziții și derulare contracte.

Lumina de la Deva, via Voluntari

De numele lui Adrian Corbu este legată controversata afacere cu iluminatul festiv al Bucureștiului.

Pe 20 decembrie 2018, compania condusă de Corbu a atribuit un contract de 6,1 milioane lei pentru livrarea produselor de iluminat festiv cu tehnologie LED.

Contractul a fost atribuit, întâmplător sau nu, companiei MK Ilumination SRL din Deva, orașul de sufletul al socrului său. Contractul a fost contrasemnat de Dan Manolache, directorul Direcției Achiziții.

Întâmplător sau nu, soția lui Adrian Corbu și fiica lui Mircia Muntean, Paula, continuă să își laude soțul pe Facebook pentru contractul semnat cu firma din Deva.

Cu două luni înainte de atribuirea contractului de la București, firma MK Ilumination a fost contractată și de Primăria orașului Voluntari, controlată de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Firma MK Ilumination este controlată de Horea Mihai Baba și MK Beteiligungs din Austria.

Numele lui Baba mai apare în alte două societăți: Corvin Design și MK Lighting SRL, firme abonate la contractele cu Primăria Voluntari.

Unul din cele mai bogate bugete de salarii se găsește la Compania Municipală Consolidări București, unde sunt plasate multe pile

Recent, Gabriela Firea a decis ca Adrian Corbu să fie mutat de la Iluminat Public la șefia Companiei Municipale de Consolidări.

Aici, a fost numit în locul lui Ioan Laurențiu Moater, care a fost retrogradat pe funcția de director general adjunct.

Moater primește un salariu de 17.211 lei brut, la care se adaugă o indemnizație de 30% pentru funcția de conducere, plus un spor de 25% pentru vechime în muncă.

Culmea, fiul lui Moater, Gabriel Ioan Moater a fost angajat în cadrul aceleiași companii, pe funcția de asistent manager, pe un salariu de 6.900 de lei brut, pe timp parțial de lucru.

Două salarii pentru o fotomodelă

O altă angajată girată de primarul Gabriela Firea și Marius Manolache este Iuliana Hodos, fostă Minza. Ea este cunoscută publicului larg drept „fotomodelul lui Botezatu“, pentru că a participat la emisiunea „Next Top Model by Cătălin Botezatu“.

Ea a fost angajată inițial, pe 28 februarie 2018, în funcția de consilier juridic la Compania Municipală Medicală București.

După alte câteva luni, a mai prins un contract de muncă la Compania Municipală Consolidări, unde a fost încadrată pe funcția de specialist în planificarea, controlul și raportarea performanței economice.

Surse din Compania de Consolidări au declarat pentru Newsweek România că, în fapt, Hodos a fost încadrată ca șef serviciu, cu timp parțial de lucru, funcție pentru care primește puțin peste 6.200 de lei brut.

„Este ilegal să angajezi un șef serviciu pe timp parțial de lucru. Cine îi coordonează pe subalterni după terminarea celor două, patru sau șase ore? Programul de muncă la companii este de opt ore și începe de la 8:30.

Cum poate doamna Hodos să fie prezentă în două locuri de muncă în același timp?“, se întreabă sursa, mirată. Practic, Hodos primește două salarii plătite din bani publici prin cele două companii înființate ilegal de Firea.

Explicațiile juridice ale primarului

La solicitarea Newsweek România, primarul Gabriela Firea a citat din Codul Muncii, în care se menționează că orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

Legat de faptul că una dintre funcțiile deținute de Hodos este de șef serviciu, edilul Firea a venit cu o explicație decupată din manualele de drept, însă nu explică cum poate fi angajat un șef pe timp parțial de lucru: „Din analiza prevederilor Codului Muncii referitoare la timpul de muncă, se observă că legiuitorul nu a prevăzut o durată maximă a muncii prestate în caz de cumul și nici durata care să fie depășită prin normele de muncă corespunzătoare fiecărei activități prestate în baza unui contract individual de muncă, la angajatori diferiți.

PRIN ALIANȚĂ Adrian Corbu (foto sus) este ginerele fostului primar de Deva, Mircia Muntean (foto jos)

În aceste condiții angajarea unei persoane în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă la angajatori diferiți este legală.

Legislația în vigoare îi permite, de asemenea, angajatului să stabilească, împreună cu angajatorul, un program individualizat de muncă în măsura în care este posibil acest lucru“.

Cum a ajuns Iuliana Hodos angajată la două companii ale municipalității?

Primarul Gabriela Firea a explicat că „recrutarea și selecția personalului în cadul companiilor municipale reprezintă rezultatul unui proces continuu de analiză a tuturor activităților din cadrul firmei.

Identificarea profilului fiecărui post urmărește ca personalul recrutat să corespundă din punct de vedere educațional cerințelor impuse“.

Mercedes de peste 100.000 de euro

După terminarea programului în cele două locuri de muncă oferite de Firea, Iuliana Hodos se suie la volanului unui SUV Mercedes GLE, negru, a cărui valoare depășește 100.000 euro, și îl parchează în fața restaurantului Milano, din Piața Unirii.

Edilul Gabriela Firea a transmis că mașina condusă de Iuliana Hodos nu face parte din flota de mașini a Primăriei Municipiului București și nici din cea a celor două companii la care este angajată fostul model. Am încercat să obținem un punct de vedere de la Iuliana Hodos, fără succes.

Nașa primăriței, 4.400 de euro de la companiile PMB

Pe site-ul Primăriei Capitalei apare lista cu angajații încadrați în anul 2019. De aici aflăm că nașa și șefa de cabinet a primarului Gabriela Firea, Alina Tarcevschi, a fost reîncadrată pe funcția de director în cadrul PMB.

Din declarația de avere depusă la reîncadrare, rezultă că Tarcevschi deține o vilă de 229,3 mp în București, casă obținută în urma partajului.

În plus, ea menționează că a luat un împrumut de 14.000 euro de la fina ei, Gabriela Firea, în 2009, dar fără să menționeze termenul scadent.

GENEROZITATE „Lăsați-mi prietenii și cunoștințele să vină la mine la Primărie!“, pare a spune edilul Gabriela Firea - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ilona Andrei

Din același document aflăm că, în anul 2018, Alina Tarcevshi a primit un salariu de 137.021 lei de la Primăria Capitalei, 6.500 lei de Compania de Dezvoltare Durabilă, 34.392 lei de la Compania de Consolidări, acolo unde lucra part time, 42.714 lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București - Ilfov, plus 27.181 lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public. În total, 247.808 lei.

Ceea ce înseamnă că în medie a încasat lunar 20.600 lei, adică în jur 4.400 euro. Bani publici.

Există Direcție de Integritate la Primărie

În cadrul Primăriei Capitalei funcționează și o Direcție de Integritate, condusă de Gheorghe Cristinel Relu Iubitu, fost polițist. Până în prezent, municipalitatea nu a făcut public niciun caz de conflict de interese sau corupție.

Iubitu a fost polițist în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, dar a optat pentru funcția de șef de Integritate la Primăria Capitalei.

Așa că a fost nevoit să se pensioneze. În anul 2018, a încasat o pensie specială de 49.000 lei, plus salariul de funcționar, în cuantum de 37.000 lei.

Un alt om de încredere al edilului Firea este Laurenția Cătălina Gușavan. A fost unsă pe funcția de șef serviciu la Direcția de Urmărire Lucrări Mari Infrastructură și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA.

Pentru funcția publică, a primit un salariu de 119.216 lei, iar indemnizația de la compania ilegală a fost de 37.416 lei.

Anterior, Gușavan a deținut funcția de director executiv adjunct în cadrul Direcției de Urbanism și Fonduri Europene din Primăria Voluntari, condusă de edilul Florentin Pandele și soțul Gabrielei Firea.

Subalterna lui Pandele a mai lucrat ca stagiar la Primăria Constanța, în mandatul de primar al lui Radu Mazăre, în cadrul Direcției Relații Internaționale și organizări evenimente, dar și ca recepționer la un hotel din Mamaia.

Silvia El Moukaddem, fostă Ioan, a fost angajată de primarul Gabriel Firea pe funcția de consilier juridic al municipalității.

Înainte, a lucrat pe un post asemănător la celebra Agenție Națională pentru Restituirea Proprietăților, care a avut rolul să-i facă milionari în euro pe băieții deștepți ai drepturilor succesorale.

Numele Silviei El Moukaddem, precum şi copia buletinului de identitate al acesteia, au fost descoperite de procurorii DNA şi de ofiţerii DGA în urma unei percheziţii domiciliare efectuate în 2008 la locuinţa unui poliţist al Serviciului Înmatriculări Auto şi Permise de Conducere.

Casa lui Laurenţiu Bălan, din Piteşti, a fost percheziţionată de anchetatori, prilej cu care au fost ridicate zeci de liste cu nume ale unor persoane care au dat şpagă pentru a obține permisul de conducere la Argeş, fără a susţine examenul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te