Falimentele de aur, argint și metale rare

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.12.2020 - 10:54
REZIDUURI Mina de la Roșia Poieni a generat un lac care a îngropat un sat - Foto: INQUAM PHOTOS/ Melinda Nagy

Companiile de stat aflate în insolvență vor îmbogăți firme private care le vor cumpăra licențele.

SHARE

La începutul acestui an, Newsweek România scria că săraca noastră țară bogată stă pe resurse naturale evaluate la peste 750 de miliarde de euro. Unele sunt regenerabile, altele se îndreaptă rapid spre epuizare. Iar datele referitoare la cantitățile reale de resurse sunt considerate secrete de stat.

Secretomania excesivă, furtul și vânzarea arhivelor cu informații sensibile, dar mai ales influențele meschine ale grupurilor de interese au dat naștere unor legende legate de cantitatea și valoarea reală a resurselor.

Newsweek România a strâns informațiile făcute publice de autorități pentru a realiza o imagine de ansamblu asupra resurselor naturale ale țării.

În subsolurile României se află o cantitate estimată la 760 de tone de aur și 12.000 de tone de argint, cu o valoare de 41,14 miliarde de euro, resurse care ar putea fi exploatate în decursul a 25 de ani.

În ultimii 15 ani însă, nu s-a scos niciun gram de aur din pământ, dar companiile private, majoritatea susținute politic și implicate în scandaluri de corupție, își văd interesul în funcție de cotațiile
bursiere.

Zăcămintele de cupru ating o cantitate de aproximativ două miliarde de tone și ar putea valora minimum 42 de miliarde de euro. Valoarea acestora ar putea crește în funcție de concentrația de substanțe aflată în fiecare tonă de minereu.

Dar, dincolo de toate aceste cifre impresionante, realitatea este mult mai prozaică: mare parte din resurse sunt blocate în litigii cu companii private sau în insolvențe ale unor companii de stat care au înghețat în timp.

Modificări foarte recente ale Legii minelor ar putea debloca sistemul, dar nu este deloc sigur că statul român ar beneficia cu adevărat de pe urma resurselor sale dacă licențele de exploatare ar putea fi transferate mai ușor. 

Mai mult, dezbaterile modificărilor legislative, în ciuda trecerii acestora prin Parlament, au fost ca și inexistente. Și nici omul care a căpătat brusc cea mai mare influență în transferul licențelor, șeful ANRM, nu este foarte darnic cu explicațiile.

Știm, însă, care sunt companiile care vor fi vânate pentru averea lor după aceste modificări legislative. 

________________________

Citește și:

 

Legea minelor subminează licențele de exploatare

Aurul și argintul de la Remin Baia Mare: 12 miliarde euro

Roșia Montană poate lăsa statul fără patru miliarde de euro

Cum se vinde o licență. Studiu de caz: Minbucovina

________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.