Aurul și argintul de la Remin Baia Mare: 12 miliarde euro

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.12.2020 - 10:56
PĂRĂSIRE Una din gurile de mină ale Remin din Maramureș, în prezent abandonată
PĂRĂSIRE Una din gurile de mină ale Remin din Maramureș, în prezent abandonată

Insolvența Remin Baia Mare ascunde o avere uriașă, abandonată de statul român.

SHARE

Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin Baia Mare a fost lăsată de izbeliște de statul român și a acumulat datorii de aproximativ 120 milioane euro.

Cele mai importante bunuri ale companiei de stat sunt cele 16 licențe de concesiune a activităţilor miniere de exploatare - valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere şi de fier-mangan. 

Licențele ar putea fi vândute la prețuri derizorii dacă președintele României, Klaus Iohannis, va promulga modificările aduse Legii minelor. Cât valorează bogățiile din subsolul concesionat companiei Remin nu se poate ști cu exacitate.

Dar un calcul estimativ arată că doar valoarea aurului și argintului s-ar ridica la 13 miliarde euro.

Șefii AAAS aproape au ruinat Remin

Compania Remin Baia Mare este considerată o companie strategică a statului român, deoarece deține unele dintre cele mai valoroase zăcăminte de metale rare din țară. În prezent, este deținută de Ministerul Economiei, în timp ce creditorul principal este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

În perioada 1984-2000, în producţia minieră a României compania REMIN avea o pondere 83% la producţia de plumb, 86 % la zinc, 27 % la cupru, 53 % la aur şi 54 % la argint, arată datele oficiale. 

Dar, din 2007, compania și-a sistat activitatea și a intrat în insolvență pentru că statul român nu a mai vrut să investească în industria minieră. Rea voință sau incompentență guvernamentală? Chiar dacă au trecut 13 ani de atunci, interesele meschine ale politicienilor români nu au dispărut.

De exemplu, în anul 2013, în timp ce compania Remin se afla în insolvență, șefii actualei AAAS au vrut să vândă un stoc de 506.542 de tone de pirită auriferă cu un preț de 9 dolari/tona. Ulterior, la presiunile sindicatelor, a fost vândută cu 105 dolari/tona.

Stocul a fost diminuat, în final, cu aproximativ 34.500 tone de pirită auriferă. Întreaga afacere a fost investigată de Direcția Națională Anticorupție, dar fără niciun rezultat oficial.   

________________________

Citește și:

Falimentele de aur, argint și metale rare

Legea minelor subminează licențele de exploatare

Roșia Montană poate lăsa statul fără patru miliarde de euro

Cum se vinde o licență. Studiu de caz: Minbucovina

________________________

Remin are 16 licențe

Legea minelor a fost modificată la propunerea deputatului Florin Roman, care a fost asistat în demersul său de Nicolae Turdean, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Turdean a declarat pentru Newsweek România că, dacă modificările aduse Legii minelor intră în vigoare, se pot vinde licențele deținute de mai multe companii miniere de stat, inclusiv cele ale Remin Baia Mare. 

Statul este și proprietar
al Remin Baia Mare, și
cel mai mare creditor,
dar nu și cel mai bun
administrator.
Ba chiar dimpotrivă

Conform unor rapoarte ale AAAS, bazinul minier Baia Mare (situat în partea nord vestică a ţării) are zăcăminte de cupru, plumb, zinc, aur, argint, și alte metale rare pe o suprafaţă de aproximativ 121,9 km pătrați, situate pe raza a trei judeţe: Maramureş, Satu Mare și Bistriţa Năsăud.

Pentru toate aceste zăcăminte, compania Remin deține 16 licențe de exploatare și valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere şi de fier-mangan.

În plus, mai există iazuri de decantare și halde de steril care, în conformitate cu prevederile Legii Minelor din România, reprezintă tot rezerve de substanţe minerale care pot fi exploatate și valorificate. 

Cum se vând licențele miniere

Secretomania excesivă din jurul licențelor valoroase ale companiei Remin Baia Mare arată cât de mari sunt interesele din jurul afacerii. Secretarul de stat de la Ministerul Economiei și responsabil de industria minieră,
Cornel Cătălin Bulf a încercat să arunce totul în derizoriu: „Ce licențe mai are Remin? 16 licențe? Aici mă încercați pe mine? Nu are 16, nu contează câte are.

Nu pot să vă spun, că nu e treaba mea. Eu sunt interesat de un singur aspect al problemei: ca statul român să nu mai cheltuiască bani atâta timp cât pot exista mine pe picioarele lor. Pe mine mă interesează un singur segment: planul geologic anual. Plan care nu s-a făcut în ultimii 30 de ani“.

Totuși, secretarul de stat Cornel Cătălin Bluf a explicat procedura prin care se vor putea vinde licențele miniere în urma modificărilor aduse la Legea minelor. „În cazul reorganizărilor, Adunarea Creditorilor poate decide vânzarea licențelor, dar numai cu acordul ANRM.

Transferul de licență nu e ca și cum ai vinde o mașină. Nu poți să te duci la licitație cu ea să vină oricine să o cumpere. Cel care vrea să cumpere trebuie să semneze un contract cu ANRM prin care să se verifice capacitatea tehnică și financiară a cumpărătorului.

Dacă se consideră că nu are capacitatea financiară, atunci ANRM se opune vânzării. Licitațiile vor fi publice. Nu mă întrebați pe mine cum se calculează valoarea unei licențe. Sunt date confidențiale“, a spus tranșant secretarul de stat Bluf. 

________________________

Citește și:

Falimentele de aur, argint și metale rare

Legea minelor subminează licențele de exploatare

Roșia Montană poate lăsa statul fără patru miliarde de euro

Cum se vinde o licență. Studiu de caz: Minbucovina

________________________

70 milioane tone, rezerva geologică

Conform unor surse din cadrul Ministerului Economiei, 10 din 16 licențe ale companiei Remin Baia Mare au expirat, dar nimeni nu a mișcat un deget pentru a demara procedura de reînnoire a acestora pe o perioadă de cinci ani, așa cum prevede Legea minelor.

Un subiect de care secretarul de stat din Ministerul Economiei Cătălin Bulf nu este foarte interesat

Restul de șase licențe urmează să expire până în anul 2022. Printre acestea se află și licențele auro-argintifere pentru perimetrele de la Baia Sprie, Șuior și Tuțu.

Conform informațiilor publice din „Documentul de Poziție“ emis de Sindicatul Remin – Econord Baia Mare, rezultă că în evidențele companiei Remin Baia Mare „se regăsesc cca. 70 milioane tone rezervă geologică evidenţiată în cadrul perimetrelor miniere“. 

230 tone de aur și 1.150 tone de argint

Newsweek România a consultat un expert din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, care a explicat că, din întreaga cantitate de minereu considerată rezervă geologică, doar două treimi devin rezervă industrială.

Ceea ce înseamnă că rezerva industrială se învârte în jurul cantității de 46 de milioane tone de minereu. Din fiecare tonă de minereu se pot extrage în medie 8-10 grame de aur, plus 40-50 de argint. 

Dar, pe lângă aceste două substanțe, se mai pot extrage și alte materiale rare. Pentru a estima valoarea aurului și argintului din cele 46 milioane de tone de rezervă industrială, am decis să reducem cantitățile ce ar putea fi extrase la jumătate.

Adică 5 grame de aur și 25 de argint din fiecare tonă de minereu. Un calcul sumar arată că în total pot fi extrase aproximativ 230 tone de aur și 1.150 tone de argint. 

Prețul aurului pe bursă este de aproximativ 49.000 euro kilogramul, iar prețul argintului este de 627 euro pe kilogram.

Calculele arată că, dacă întreaga cantitate de aur și argint ar fi extrasă și vândută pe bursă, ar valora 11,27 miliarde euro, respectiv 721 milioane euro, argintul. În total, 12 miliarde euro.

Desigur, întreaga cantitate nu ar putea fi extrasă într-o singură zi, dar ar putea fi exploatată într-o perioadă de aproximativ 20 de ani în funcție de tehnologiile folosite. Însă din suma totală se scad cheltuielile și investițiile în exploatare minieră. 

________________________

Citește și:

Falimentele de aur, argint și metale rare

Legea minelor subminează licențele de exploatare

Roșia Montană poate lăsa statul fără patru miliarde de euro

Cum se vinde o licență. Studiu de caz: Minbucovina

________________________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te