DEZVĂLUIRI Ana Maria Pătru, de la Autoritatea Electorală, rețeta unor șpăgi cinstite

DE Petru Zoltan | Actualizat: 29.02.2020 - 10:12
DISPERARE Ana Maria Pătru a dus-o pe bunica sa de 90 de ani să dea declarații în 
apărarea sa la DNA

După ce a cerut și primit sute de mii de euro pentru trafic de influență, fosta șefă a AEP se consideră abuzată.

SHARE

Poate unul dintre cele mai controversate dosare penale ale ultimilor ani este cel al fostei șefe a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Controversa, spre deosebire de alte cazuri, nu provine din aceea că - deși arestată la cererea DNA și trimisă în judecată de procurori - a fost achitată de judecători (în primă instanță, deocamdată), ci din aceea că toate datele din rechizitoriu, multe confirmate în sala de judecată, arată că Pătru a beneficiat de sute de mii de euro de la diverse persoane în schimbul folosirii influenței sale.

Denunțurile, declarațiile de martori, probele, documentele, înregistrările audio-video dovedesc că un bolid sport, un apartament și niște sute de mii de euro au ajuns în patrimoniul fostei șefe a AEP, prin diverși intermediari.

La un moment dat, chiar Ana Maria Pătru spune (așa cum se poate citi într-o stenogramă din dosar) într-o discuție cu denunțătoarea Irina Socol, că a primit un autoturism de la un om de afaceri, dar că nu i l-a cerut ea.

Așadar, nimic mai normal pentru un înalt funcționar al statului român ca sute de mii de euro, sub diverse forme, să-i ajungă în conturi, fără justificare.

Motivarea deciziei de achitare în fond lămurește, parțial, misterul: Ana Maria Pătru nu a fost condamnată în special pentru că procurorii de caz (printre ei, și celebrul Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești) au apelat la trucuri și stratageme care au distrus, practic, dosarul.

Judecătoarea de la Tribunalul București a notat că procurorii de la Ploiești au transformat o denunțătoare nu într-unul, ci chiar în doi martori, ambii cu identitate protejată, care să confirme denunțul. O acțiune ilegală, evident, care a aruncat în aer informații esențiale.

La câteva săptămâni de la achitare, Ana Maria Pătru se victimizează în direct în prime time la Antena 3, unde înfierează abuzurile procurorilor.

Parțial, are dreptate: procurorii de caz de la DNA Ploiești au săvârșit abuzuri în anchetă. Dar nu împotriva Anei Maria Pătru (pe care, de fapt, au scăpat-o de pușcărie), ci împotriva cetățenilor acestui stat (care au din ce în ce mai puține motive să aibă încredere în justiție). 

Citește dosarul complet al Anei Maria Pătru

Bolid de 73.000 de euro, șpagă sau favor amoros?

Cum să transformi o geantă cu bani într-o vilă și un apartament

Cum au distrus procurorii șpăgile lui Pătru

Un apartament în București pentru contracte la AEP

__________________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te