Skoda și 100.000 lei pentru Nadia după JO de la Montreal. Ședința în care Ceaușescu a împărțit banii

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.11.2022 - 16:29
Nadia, atunci și acum - FOTO: gazetadecluj

Nadia împinește, azi, 61 de ani. Newsweek dezvăluie modul în care Ceaușescu a decis să o premieze pe ea, fetele din echipa de gimnastică și pe antrenorul Bela Karoly.

SHARE

Succesul uriaș al Nadiei la Montreal avea să fie subiect de dispută la vârful Partidului Comunist. S-a discutat despre recompensele materiale și distincțiile ce trebuie oferite sportivilor și antrenorilor.

Documente de Arhivă arată că Nadia a primit 100.000 de lei, iar antrenorii Bela și Marta Karolyi o sumă de bani și o mașină. Decizia finală i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu.

Stenogramele sunt cuprinse în „Raportul referitor la participarea delegației de sportivi români la Jocurile Olimpice și propunerile privind decorarea și recompensarea materială a sportivilor medaliați“.

Gheorghe Rădulescu (vicepreședinte al Consiliului de Stat ): Dacă sunteți de acord, eu propun să se scoată o carte poștală ilustrată cu Nadia Comăneci care se poate vinde în străinătate în cîteva milioane de exemplare. În acest sens, să dăm sarcină întreprinderii de comerț exterior de profil și în acest fel vom putea câștiga o sumă foarte bună.

Bela o Dacie, Marta o Skoda 

Nicolae Ceaușescu: Noi am propus să scoatem un timbru poștal.

Ilie Verdeţ (vicepreședinte al Consiliului de Miniștri): A fost o carte poștală ilustrată cu Nadia, dar nu a fost reușită și a fost retrasă.

Nicolae Ceaușescu: Atunci să vedem să o facem frumoasă și să-mi prezentați.

_____________________________________________________________

Leonte Răutu (membru al Comitetului Politic Executiv): Noi am repurtat un succes foarte frumos la Jocurile Olimpice de anul acesta, iar Nadia Comăneci a fost principala eroină. Nu mi se pare indicat să se confere medalia de Erou al muncii socialiste unui copil de 14 ani. Putem să-i acordăm o distincție mare, dar nu titlu de erou.

Janos Fazekas (ministru al Comerțului Interior): Sunt de acord să se dea titlul de Erou al muncii socialiste. Ce aș propune însă, să se dea titlul de Erou al muncii socialiste la toți patru care au obținut medalii de aur.

Elena Ceaușescu: Nu sunt 4, că sunt 2.

Ilie Verdeţ: Avem 4 medalii de aur, dar Nadia a luat 3.

Janos Fazekas: Am citit în presa maghiară și bulgară că și ei au dat titlul de Erou al muncii socialiste la medaliații de aur, dar au dat și la antrenorii care s-au ocupat de ei aceleași medalii.

Ilie Verdeţ: Lui Dîbă i-am dat Ordinul Muncii clasa I-a.

Nicolae Ceaușescu: Nadia s-a comportat excelent, dar Vasile Dîbă (aur la canoe) nu este la nivelul ei.

Elena Ceaușescu: Trebuie să scoatem acest lucru în evidență.

Gheorghe Rădulescu: Este o performanță specială.

Nicolae Ceaușescu: Aici nu este vorba de vârstă, ci de ceea ce a realizat.

Leonte Răutu: Este vorba de caracterul distincției.

Cine merită medalia

Nicolae Ceaușescu: Am introdus titlul de Erou al muncii socialiste ca să se dea celor care depun un efort deosebit în activitatea lor.

Ilie Verdeţ: Dacă am dat la țărani, la activiști, se poate da și în domeniul sportului. Nimeni la Olimpiadă nu a luat 6 medalii.

Iosif Banc (membru al CC al PCR): Este o performanță.

Nicolae Ceaușescu: Gimnastica făcută de fetele noastre s-a transformat într-o artă.

Leonte Răutu: Eu m-am referit la caracterul distincției.

Elena Ceaușescu: Se dă pentru muncă.

„Să-i dăm soției lui Bela Karolyi o Skoda.
El să ia o Dacie 1300 și ea o Skodă“

Nicolae Ceaușescu

Ion Ioniţă (ministrul Apărării): Sunt de acord cu raportul, însă nu înțeleg un lucru – la pagina 7 a tabelului sportivilor care au ieșit pe locurile 4-5 li s-a dat medalii, iar la disciplinele atletism, care au ieșit tot pe locul 4 sau 5 li se dau ordine.

Ilie Verdeţ: Este vorba de Floroiu de la atletism care a ieșit pe locul 5 și căruia i se dă Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a, iar celor care deși au ocupat locul 4, au avut cea mai bună comportare din toată istoria lor, de pe locul 15 au trecut pe locul 4. Ei ar fi meritat locul 3 dar în meciul decisiv au fost defavorizați. Pe când fetele, la handbal, au dat înapoi. Acesta este rațiunea.

Richard Winter: (membru Comitetul Politic al PCR): Rezultatele Nadiei au fost ca urmare a pregătirii ei de către antrenorul principal. Nu ar fi lipsit de importanță, dat fiind faptul că a format aceste valori, pe lângă faptul că este propus la Ordinul Muncii Clasa I, să primească și el un stimulent material. Eu consider că de fiecare dată aceștia au dreptul egal la 50% din performanță. Să nu dăm nici Skoda și nici Trabant, ci să le dăm câte o Dacie 1300.

Janos Fazekas: Nu ar strica ca și antrenorii să aibă titlu de Erou al muncii socialiste.

Petre Lungu: Nu știu cum s-a gîndit, dar lui Argentina Menis i se dă medalia de „meritul Sportiv“, clasa I-a.

Ilie Verdeţ: Nu o să se dea medalia pentru viața sportivă. Aici s-au respectat niște norme. Ea a adus o contribuție la sportul pe națiuni să i se dea o medalie.

Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm lui Bela 30.000 de lei și soției 20.000 lei.

Elena Ceaușescu: Să fie 50.000, deci jumătate din cât primește Nadia.

Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm soției lui Bela o Skoda. El să ia o Dacie 1300 și ea o Skodă. Să vedem și pentru Simionescu Maria.

Elena Ceaușescu: Ea se ocupă de toate școlile sportive și are și ea meritele ei.

Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm și ei o mașină, o Skoda, De acord? Și peste patru ani, le vom da la toți la fel.

Elena Ceaușescu: Cu toate că ar trebui și criticați în ce privește disciplina. Cei de la handbal puteau face mai mult, dar acum să-i lăsăm. În afară de Nadia, restul au cam dat dovadă de indisciplină.

Nicolae Ceaușescu: Bine, de acord.

CV - Zeița de la Montreal

- S-a născut în 1961 la Onești.

- La Olimpiada de la Montreal a câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele). La Olimpiada din 1980, de la Moscova, Nadia a câștigat medalii de aur la bârnă și la sol, și una de argint, împreună cu echipa. La individual compus s-a clasat a doua. A câștigat, în 1975, trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene.

- Bela Karolyi a fost principalul antrenor al Nadiei. S-a stabilit în SUA în anul 1981, unde conduce o Academie de gimnastică alături de soția sa Marta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te