Celebrul conservator american Dennis Prager: „De ce se sinucide Europa”

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 13.07.2018 - 02:52
Gazda lui Dennis Prager la Ateneul Român a fost Adrian Papahagi

Una din cele mai notorii voci conservatoare din SUA, Dennis Prager, scriitor și realizator de talk-show-uri de radio, a conferențiat la București și Cluj.

SHARE

„Trăiască Partidul!“. Sunt primele două cuvinte în limba română pe care americanul Dennis Prager le-a învățat. Era la începutul anilor ‘70, în plină dictatură comunistă.  Prager studia atunci despre Rusia și Orientul Mijlociu la Columbia University și a venit în România să simtă comunismul la el acasă. Și, mai important, să-l înțeleagă. Educația sa include și studii de istorie internațională, religii comparate și civilizație arabă la Universitatea din Leeds.

„Urăsc comunismul!“, s-a destăinuit americanul, după patru decenii, în fața auditoriului de circa 500 de persoane venit la conferința organizată la Ateneul Român de „Edictum Dei“, un ONG conservator din Cluj Napoca. 

„Americanii nu înțeleg totalitarismul“, a adăugat el resemnat. Apoi, și-a amintit că l-a avut profesor la Columbia University pe Zbigniew Brzeziński, celebrul diplomat și geo-politician americano-polonez, care i-a fost consilier președintelui Jimmy Carter, din 1977 pînă în 1981. 

„Brzeziński mi-a spus odată asta. «Domnule Prager, noi, la Columbia University, nu folosim acest termen (totalitarism – n.r.), pentru că nu-l înțelegem» Am realizat atunci cât de mare este confuzia morală“, a susținut Denis Prager. 

O personalitate radio

Dennis Prager este scriitor și una dintre cele mai respectate voci conservatoare peste Ocean. Voci, la propriu, deoarece, de mai bine de trei decenii, realizează talk- show- uri de radio. 

Debutul și l-a făcut în 1982 cu o emisiune pe teme religioase, la un post din Los Angeles, pentru că Dennis Prager este o persoană religioasă. S-a născut în 1948, într-o familie de evrei ortodocși moderați din New York.

De altfel, Dumnezeu a fost personajul principal al conferinței ce a avut titlul „Se sinucide Europa?“. Prager le-a vorbit celor prezenți despre Europa de Vest, unde, la fel ca în SUA,
Canada și Australia, „are loc cel mai mare experiment din istorie: crearea unei societăți în care nu există Dumnezeu“.

„Nu există societăți fără Dumnezeu“

Apărător al valorilor civilizației iudeo-creștine, Dennis Prager a respins acest lucru cu toată tăria. „Nu avem în istorie exemple de societăți fără Dumnezeu. Stânga susține că religia a ucis cei mai mulți oameni. E o minciună. În sec. XX au murit cei mai mulți oameni din istorie. Din cauza nazismului și comunismul, care sunt ideologii seculare. „Ideologii fără Dumnezeu“, a argumentat Prager.  

„Avem nevoie de un Dumnezeu care să ne spună ce e bun și ce e rău. Nu există înțelepciune seculară. Înțelepciunea începe odată cu frica de Dumnezeu. Nu există consecințe dacă Dumnezeu nu este prin preajmă. Dacă sunt polițiști pe stradă, lumea conduce fără să încalce legea. Cineva spunea că atunci când oamenii nu mai cred în Dumnezeu, ei nu cred în nimic, ei cred în orice. Fără Dumnezeu nu există liber arbitru. Fără Dumnezeu nu există conștință“, a adăugat el.

Tot Dumnezeu este cel căruia oamenii îi datorează drepturile și libertățile individuale, Denis Prager aducând în discuție Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii, în care scrie: „Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii“. Aceste drepturi sunt inalienabile pentru că vin de la Dumnezeu“, a spus el.

Singurele locuri „fără Dumnezeu“ în America, identificate de Prager, sunt „universitățile“. De altfel, pentru a combate „nesănătoasele efecte intelectuale și morale“ al sistemului superior de învățământ american, el a lansat, în 2009, „Prager University“ (www.prageru.com), un site pe care a început să publice scurte materiale video, de circa 5 minute, pe diferite teme abordate din perspective conservatoare. 

Dennis Prager nu a ezitat să se lanseze într-o șarjă critică la adresa stângii și a influenței nefaste a acesteia în artă, sexualitate (diferențe de gen) și probleme religioase. El a povestit cum, în holul principal al Muzeului Guggenheim din New York a fost expus un vas de toaletă din aur, în care vizitatorii își puteau satisface necesitățile fiziologice. „Știți cum se numea această «opera de artă»? «America»“, s-a revoltat Prager. 

„Dacă există o speranță, va veni din Est”

Dennis Prager a susținut, în conferința susținută la Ateneul Român, că speranța pentru supraviețuirea Europei vine din estul continentului și i-a invitat pe români să nu se mai raporteze la valorile occidentale, europene sau americane, ci să încerce să impună societăților din vest valorile Estului. Am discutat despre asta cu Dennis Prager într-un scurt interviu acordat Newsweek Romania

Newsweek România: Domnule Dennis Prager, ați afirmat că Estul este ultima speranță care i-a mai rămas Europei. Puteți detalia?

Denis Prager: Europa de Vest se sinucide. Este o carte foarte puternică scrisă de Douglas Murray, un scriitor britanic, intitulată „Ciudata moarte a Europei“. Interesant, acest om este homosexual și ateist. El scrie asta. Deci nu vine dintr-o perspectivă religioasă. Nu este nevoie să fii o persoană religioasă pentru a înțelege că Europa se sinucide, pentru că nu mai crede în ea. Nu mai e nimic de crezut în ceea ce privește Europa. Nu mai crede în statele-națiune, nu mai crede în Dumnezeu, nu mai crede în creștinism, nu mai crede în valorile civilizației iudeo-creștine, în nimic. Nu mai crede decât în deschidere, ce o însemna asta... Europa de Est este diferită. Aici, oamenii înțeleg că statele-națiune contează, Dumnezeu contează, Biblia este plină de înțelepciune. Nu idealizez estul Europei. Are multe probleme de rezolvat. Noi, cei care suntem îngrijorați pentru soarta Vestului, ne uităm la Est.

În Polonia și Ungaria, sunt la putere regimuri conservatoare. Cum vă explicați faptul că aceste regimuri sunt acuzate de demolarea statului de drept, de subjugarea Justiției. 

Nu știu dacă acest lucru este adevărat. În primul rând, în Ungaria și Polonia sunt situații diferite. Există o propagandă anti-conservatoare, anti-dreapta atât de puternică în media occidentale încât nu știu ce e adevărat și ce nu. Sunt sincer. Chiar nu știu. În America eu sunt acuzat de tot felul de lucruri neadevărate, doar pentru că sunt împotriva stângii. Deci ei susțin că a fi anti-stânga înseamnă a fi anti-democratic. Stângismul nu este un bun exemplu când vine vorba de comportament pro-democratic. Stânga conduce universitățile. E foarte puțină libertate de expresie în universități. Cine sunt ei să pretindă că protejează libertatea, democrația. Nu au niciun drept. Nu știu dacă spun adevărul, dar știu un lucru: conservator înseamnă să conservi valori liberale și democratice. Le-am explicat liberalilor americani faptul că problema lor este Stânga, nu Dreapta. Alan Dershowitz, profesor la Harvard și liberal de-o viață, unul dintre cei mai cunoscuți profesori universitari din America, mi-a declarat: „Eu sunt liberal și evreu. Inamicul meu este Stânga, nu Dreapta“. 

"Stânga pretinde că susține valorile democratice,
dar vrea ca în Europa să vină oameni care
nu împărtășesc valori democratice"
Dennis Prager


În Romania nu există un partid conservator...Nici în America nu există.

De aceea, valorile conservatoare sunt reprezentate abuziv de PSD, partid social-democrat care se declară de stânga. PSD are mesaje pentru partea tradiționalistă din sociectatea românească, de la sate, cu valori morale creștine. Cum comentați această bulversare ideologică din România, unde totul este cu susul în jos. 

În Europa Occidentală bulversarea este mult mai mare decât în România. De aceea spun că dacă există o speranță pentru Europa, va veni din Europa de Est. Majoritatea est-europenilor înțeleg că nu poți avea granițe deschise 100%. 

Stânga pretinde că susține valorile democratice, dar vrea ca în Europa să vină oameni din societăți care nu împărtășesc valori democratice. Cum armonizezi aceste două realități? În Est există o abordare mai sănătoasă: suntem dispuși să primim imigranți, dar vrem ca ei să împărtășească valorile noastre democratice. 

Sunteți satisfăcut de politica președintelui Donald Trump în ceea ce privește raportarea sa la estul Europei?

Vreau să sesizați o ironie. Adversarii săi spun că este un bun prieten al lui Vladimir Putin. Este o glumă. Obama a refuzat să ofere arme ucrainienilor. Trump a făcut asta. Și ăsta e doar un exemplu...

Deci nu credeți că unul din pericolelele care pândesc Europa de Est este o relație prea apropiată dintre Trump și Putin. 

Nu cred că au o relație apropiată. În fapt, sunt convins de asta. E o minciună inventată de Stânga. O minciună că a fost o colaborare între membrii campaniei lui Trump și Putin. Pur și simplu nu este adevărat. E ca „Scânteia“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te