Zelenski: Rusia începe în fiecare deceniu un război. Moldova, Georgia, Siria. Au înghițit Belarusul

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.09.2023 - 09:23
Volodimir Zelenski - Foto: Profimedia images

La Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus acuzații dure la adresa Rusiei pe care o consideră direct vinovată pentru toate agresiunile pe care le pornește "în fiecare deceniu" asupra țărilor vecine și nu numai.

SHARE

"Ucraina depune eforturi susținute pentru a preveni orice altă agresiune împotriva unei națiuni după agresiunea Rusiei", a declarat el.

Zelenski: Rusia începe în fiecare deceniu un război. În Moldova, Georgia. Au înghițit Belarusul

"Limitarea înarmării, pedepsirea crimelor de război, repatrierea celor deportați și eliberarea teritoriilor ocupate sunt imperative", a subliniat liderul de la Kiev. "Doar prin unitate vom reuși - și o vom face", a adăugat el.

Zelenski a acuzat Rusia că folosește energia nucleară în mod amenințător și că transformă centralele electrice din alte țări în potențiale bombe murdare. A făcut referire la ocuparea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina de către Rusia, evidențiind pericolul scurgerilor de radiații și șantajul la care sunt supuși alții.

Citește și: Președintele Iranului, care furnizează Rusiei drone Shahed, acuză SUA că pun paie pe foc în Ucraina

Centrala nucleară Zaporojie, cu cele șase reactoare, este cea mai mare din Europa și a trecut în proprietatea Ucrainei după declararea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991. Cu toate că zona se află sub control rusesc de la începutul conflictului, centrala este încă operată majoritar de personal ucrainean. În luna iunie, Zelenski a avertizat că există informații cu privire la un posibil atac terorist asupra centralei nucleare Zaporojie, cu riscul unor scurgeri de radiații.

"În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război"

Președintele a subliniat că Rusia este angajată în fiecare deceniu în noi războaie asupra țărilor vecine.

Citește și: VIDEO Submarin rus din flota Mării Negre, făcut praf de rachete ucrainene. Daună totală

"Când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni, nu se opreşte niciodată acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părţi din Moldova şi Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine", a arătat el. "Rusia aproape că a înghiţit Belarusul. În mod evident, ameninţă Kazahstanul şi statele baltice".

"Scopul actualului război împotriva Ucrainei este de a transforma pământurile noastre, oamenii noștri, resursele noastre într-o armă împotriva voastră, împotriva ordinii bazate pe reguli internaționale", a declarat Zelenski, potrivit CNN.

Scopul Rusiei prin invazia sa este de a transforma Ucraina într-o armă împotriva "ordinii internaţionale bazate pe reguli", a avertizat Zelenski. 

În final, Zelenski a avertizat că dacă Rusia continuă pe acest drum al trădării și agresiunii, mulți din sala Adunării Generale vor rămâne doar o amintire.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te