Zelenski, înainte de Summitul din Vilnius: Ucraina va fi în NATO. Lucrează la algortimul de aderare

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.07.2023 - 09:54
Zelenski, înainte de Summitul din Vilnius: Ucraina va fi în NATO - Foto: president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că majoritatea membrilor NATO sprijină aderarea ţării sale, iar Summitul de la Vilnius ar trebui să confirme că Ucraina merită să fie un membru de facto al Alianţei, de îndată ce războiul se va încheia.

SHARE

„Ucraina se află în ajun de Vilnius, summitul NATO, care poate deveni exact ceea ce ţara noastră, întreaga Alianţă şi securitatea globală au nevoie", a spus Zelenski.

Zelenski, înainte de Summitul din Vilnius: Ucraina va fi în NATO

"Lucrăm extrem de mult, în aceste zile! Chiar mai activ decât oricând. Şi, deşi această muncă este aproape sută la sută în spatele scenei, nu este mai puţin importantă decât orice muncă publică”, a declarat Zelenski, în mesajul video transmis luni seară, către ucraineni.

„Toată lumea înţelege totul. Fiecare lider, fiecare stat. Chiar dacă sunt exprimate poziţii diferite, este clar că Ucraina merită să fie în Alianţă. Nu acum - există un război, dar avem nevoie de un semnal clar. Şi avem nevoie de acest semnal chiar acum”, a subliniat preşedintele ucrainean.

„Majoritatea Alianţei este în mod clar în spatele nostru. Curajul eroilor ucraineni a şters praful de pe istorie şi toate valorile pentru care NATO a fost creată ca să le protejeze”, a asigurat liderul de la Kiev.

Citeşte şi: Șeful Wagner, "însărcinat cu asasinarea lui Zelenski" după o "întâlnire secretă" cu Putin

Zelenski a argumentat că Ucraina funcţionează deja ca o garanţie de securitate pentru flancul estic al NATO.

„Realitatea securităţii aici, pe flancul estic al NATO, depinde de Ucraina. Când am depus cererea de aderare la NATO, am fost sinceri: Ucraina este de facto deja în Alianţă.

Armele noastre sunt armele Alianţei. Valorile noastre sunt cele în care crede Alianţa. Vilnius ar trebui să confirme toate acestea”, a pledat Zelenski. 

„Încă lucrăm la formulă, adică la cuvintele specifice ale acestei confirmări, dar înţelegem deja faptul că Ucraina va fi în Alianţă şi lucrăm pentru ca algoritmul de aderare să fie cât mai clar şi mai rapid posibil.

Citeşte şi: Zelenski vizitează Insula Șerpilor: „Nu va fi niciodată cucerită de ocupant. Suntem țara curajului”

Munca noastră pentru acest lucru - munca întregii echipe ucrainene - va continua în fiecare minut al acestor zile”, a promis Volodimir Zelenski, conform News.ro.

„Sunt încrezător că ar putea exista veşti militare bune pentru soldaţii noştri de la Vilnius”, a mai spus preşedintele ucrainean precizând că la întâlnirile bilaterale care vor avea loc cu ocazia summitului se va discuta despre apărarea aeriană a Ucrainei şi despre securitate.

„Ziua summitului - care este acum de neconceput fără Ucraina - va fi a 503-a zi de război total. Acest lucru spune multe despre puterea noastră - puterea poporului ucrainean, care, în faţa unui astfel de război, după atâtea bătălii şi zile, are puterea fără de care securitatea Europei este pur şi simplu de neimaginat”, a punctat preşedintele Ucrainei.

El şi-a încheiat mesajul nocturn mulţumindu-le soldaţilor, celor care îi antrenează, voluntarilor, medicilor şi tuturor celor care muncesc pentru victoria ucraineană. „Este o onoare pentru mine să reprezint astfel de oameni şi o astfel de Ucraină”, a spus Zelenski.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te