Șeful Wagner, "însărcinat cu asasinarea lui Zelenski" după o "întâlnire secretă" cu Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.07.2023 - 13:27
Sursa foto: Profimedia Images

Liderul rus Vladimir Putin s-ar fi întâlnit cu Evgheni Prigojin, liderul rus, la o săptămână după ce șeful Wagner a fost acuzat că a organizat o revoltă armată împotriva puterii lui Putin și i-a trasat o sarcină specială.

SHARE

Potrivit unor surse de informații occidentale, o întâlnire a avut loc la 1 iulie - la o săptămână după ce Evgheni Prigojin și armata sa de mercenari Wagner au mărșăluit asupra capitalei ruse.

Șeful Wagner, "însărcinat cu asasinarea lui Zelenski"

Întâlnirea dintre liderul rus și șeful Wagner vine în urma afirmațiilor potrivit cărora Prigojin ar putea fi însărcinat să folosească forța sa armată pentru a încerca să-l asasineze pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Kremlinul i-ar fi spus liderului mercenar să îi "aducă capul" liderului de la Kiev.

Citește și: Generalul Mihail Teplinski pare să-i fi luat locul lui Gherasimov. Ar fi un compromis cu Prigojin

Șeful Wagner ar putea căuta să comită "o mare atrocitate în beneficiul Rusiei" pentru a se întoarce în regimul Putin după revolta sa armată care a avut ca scop răsturnarea ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major al Apărării, Valeri Gerasimov, a declarat unul dintre cei mai respectați editori moscoviți, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel.

"Este posibil ca Evgheni Prigojin să nu-și fi cerut iertare de la Putin spunând: "Lăsați-mă să mă întorc"", a declarat Muratov, care conduce publicația de știri de investigație Novaya Gazeta, la emisiunea Zhivoy Gvozd de pe YouTube.

Citește și: Mircea Geoană: 500.000 de militari, gata să intervină în cazul unei ameninţări profunde a Moscovei

"El ar putea să comită o mare atrocitate în beneficiul Rusiei.

"Ar putea încerca să organizeze o tentativă de asasinare a lui Volodimir Zelenski și să aducă capul președintelui Ucrainei la Kremlin." De ce nu?

"El trebuie să facă ceva care să-i ia gustul a ceea ce Putin a numit "o înjunghiere în spatele Rusiei"."

În urma revoltei armate eșuate din 24 iunie, Putin și-a retras rapid amenințările de a-l acuza pe Prigojin de trădare - cu liderul Wagner și aproximativ 8.000 de membri ai forțelor sale ar fi trebuit să meargă în Belarus.

Între timp Prigojin a revenit în Rusia - iar forța sa Wagner a rămas, evident, intactă.

Întâlnirea de la Kremlin - cu o oarecare înțelegere între Putin și un om poreclit "bucătarul" său - poate explica acest lucru.

Generalul Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale Ruse, și Serghei Narîșkin, șeful SVR, agenția rusă de informații externe, au participat amândoi la ședință, la fel ca și comandanții Wagner de rang înalt, potrivit Libération, potrivit DailyStar.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat săptămâna trecută că Kremlinul nu are "nici capacitatea, nici dorința" de a-l urmări pe șeful Wagner.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te