Zelenski vizitează Insula Șerpilor: „Nu va fi niciodată cucerită de ocupant. Suntem țara curajului”

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.07.2023 - 11:17
Zelenski pe Insula Șerpilor, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Serviciul de Presă ucrainean al președintelui

Zelenski a vizitat Insula Şerpilor, la Marea Neagră, unde Kievul a obţinut o victorie de prestigiu la începutul invaziei Rusiei în această ţară, în contextul în care sâmbătă se împlinesc 500 de zile de la lansarea de către Moscova a războiului de agresiune asupra Ucrainei.

SHARE

"Astăzi, suntem pe Insula Şerpilor, care nu va fi niciodată cucerită de ocupant, la fel ca şi restul Ucrainei, pentru că suntem ţara curajului", a declarat şeful statului ucrainean într-o înregistrare video nedatată, difuzată sâmbătă pe reţelele sociale, transmite AFP. "Vreau să mulţumesc aici, din acest loc al victoriei, fiecăruia dintre militarii noştri pentru aceste 500 de zile", a mai spus Zelenski în acest video în care poate fi văzut cum soseşte la bordul unui vas pe insulă şi depune flori la un memorial.

Zelenski vizitează Insula Șerpilor: „Nu va fi niciodată cucerită de ocupant. Suntem țara curajului”

La scurt timp de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022, armata rusă a preluat controlul asupra acestei insule, o stâncă golaşă situată strategic la câteva zeci de kilometri de ţărm, unde staţiona un mic contingent de militari ucraineni.

Crucişătorul rus Moskva le ceruse militarilor să se predea, însă aceştia au refuzat şi au transmis mesajul "navă rusă, du-te dracului", în timpul unui schimb de mesaje radio care a devenit faimos pe internet şi a fost apoi reprodus pe timbre tipărite în Ucraina.

În cele din urmă, militarii ucraineni au fost capturaţi şi au fost ulterior incluşi într-un schimb de prizonieri cu militari ruşi. Mai târziu, crucişătorul Moskva s-a scufundat în Marea Neagră după ce a fost lovit - potrivit autorităţilor de la Kiev - de rachete ucrainene. În schimb, Moscova a susţinut că la bordul navei s-a produs o explozie.

Citește și: Explozie puternică, urmată de un incendiu într-un bloc din Sibiu. Zeci de persoane au fost evacuate

Ucraina a reuşit să elibereze Insula Şerpilor la 30 iunie 2022. Ministerul Apărării rus a calificat retragerea rusă de atunci drept "un gest de bunăvoinţă", aminteşte EFE.

Separat, preşedintele Zelenski, aflat în vizită la Istanbul, s-a rugat sâmbătă dimineaţă alături de patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, pentru victimele războiului.

Şeful statului ucrainean, care s-a întâlnit vineri seară cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat sâmbătă dimineaţa la sediul patriarhatului ecumenic al Constantinopului, situat în Cornul de Aur în Istanbul, potrivit jurnaliştilor AFP.

După o scurtă rugăciune pentru victimele războiului, cei doi bărbaţi au avut o discuţie în privat, departe de camerele de luat vederi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te