Zborurile peste Marea Neagră, suspendate. România trebuie să apere spațiul aerian de acțiuni rusești

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.05.2023 - 13:01
Avion rusesc Su-35 (Imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Defense Express
Aeronava poloneză L410 UVP-E20-Foto: let.cz

Zborurile peste Marea Neagră, suspendate. România trebuie să protejeze spațiul aerian de acțiunile rusești, în urma unui incident periculos care a implicat o aeronavă poloneză și un avion de luptă rusesc.

SHARE

Frontex și-a suspendat zborurile de patrulare peste Marea Neagră până când România – țara responsabilă de operațiunile Frontex la Marea Neagră – poate garanta securitatea spațiului aerian.

Vineri, un avion rusesc Su-35 a interceptat în mod periculos aeronava L410 TURBOLET a Serviciului de Grăniceri polonez, care efectua o misiune de patrulare de rutină în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, sub auspiciile Frontex și în cooperare cu serviciile românești.

Zborurile peste Marea Neagră, suspendate. România trebuie să protejeze spațiul aerian de acțiunile rusești

Anna Micealska, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Grăniceri polonez, a declarat că „un avion de luptă rusesc Su-35 a zburat în zona operațională desemnată de România, fără niciun contact radio, după care a efectuat manevre agresive și periculoase, apropiindu-se de avionul polonez de trei ori și încălcând standardele de separare în siguranță”, potrivit pravda.com.ua.

Incidentul a făcut ca aeronava poloneză să experimenteze turbulențe severe. În timpul incidentului, cei cinci membri ai echipajului avionului au pierdut temporar controlul aeronavei și au început să piardă din altitudine.

Aeronava poloneză L410 UVP-E20 se află în România în perioada 19 aprilie - 17 mai 2023, ca parte a operațiunii maritime polivalente Western Black Sea 2023, coordonată de Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă.

Marea Neagră de Vest 2023 este o operațiune comună condusă de România și coordonată de Frontex, la care participă Polonia, Spania, Suedia și două agenții ale Uniunii Europene. 

Planificată să dureze până la jumătatea lunii decembrie a acestui an, operațiunea își propune să prevină migrația ilegală, pescuitul ilegal și poluarea mării și să combată alte tipuri de criminalitate transfrontalieră în regiunea Mării Negre. 

Astfel de misiuni se desfășoară anual din 2019.

Potrivit MApN, autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident.

„Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse, manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită să monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre, este complet inacceptabilă.

Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”, se arată în comunicatul MApN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te