Washington Examiner: România și Polonia vor juca rolul de „sanctuare” ale rezistenței ucrainene

DE Adina Mutăr | 27.02.2022 - 18:18
România, „sanctuar” al rezistenței ucrainene/foto: getty

Forțele ruse au avantaje substanțiale într-un război convențional împotriva armatei ucrainene, dar oficialii occidentali au decis să ajute rezistența ucraineană, iar România și Polonia vor juca un rol pivotal.

SHARE

Senatorul din Idaho Jim Risch, cel mai înalt republican al Comitetului pentru Relații Externe, a elaborat un proiect de legislație care ar institui un „Fond de Rezistență pentru Ucraina, pentru a sprijini rezistența ucraineană împotriva eforturilor Rusiei de a ocupa sau de a supune teritorii aflate sub autoritatea Guvernului Ucrainei recunoscut internațional”, potrivit Washiington Examiner.

Legislația ar autoriza, de asemenea, Departamentul Apărării să „accepte și să rețină contribuții, inclusiv asistență în natură, de la guvernele străine”, într-o încercare de a eficientiza furnizarea de echipamente de la aliații NATO din regiune.

Apropierea zonei de război de aliații NATO creează riscuri atât pentru Rusia, cât și pentru Occident, după cum recunosc parlamentarii.

Ajutorul militar poate ajunge în Ucraina doar pe uscat

„Acum, acel ajutor letal va trebui să treacă pe uscat, deoarece Rusia a închis spațiul aerian pe zona de conflict. Ce țări vor sprijini această decizie a unor țări NATO?”, a spus Mike Waltz, Florida, un veteran decorat în luptă, fost consilier la Casa Albă și Pentagon, primul militar din Beretele Verzi care servește în Congres.

„M-aș uita la Polonia și România, în special. Vor aproba să devină „sanctuar” pentru ceea ce s-ar putea transforma în Ucrcaina într-un război de gherilă?”

Referirea lui Waltz la „sanctuar” evocă experiența americană din Afganistan. Forțele NATO au îndurat frustrarea de a lupta împotriva unei insurgențe talibane care avea opțiunea de a se retrage în Pakistan, care le oferise „sanctuar”.

Citește și


Kievul a rezistat celei de-a treia nopți de atacuri ordonate de Putin. Lovituri, în mai multe orașe

NATO înarmează rezistența ucraineană, ca Putin să nu „redeseneze harta Europei de Est”

Echipa secretarului de stat Antony Blinken a spus că Statele Unite nu vor obiecta ca țările europene să ofere sanctuar forțelor de rezistență ucrainene.

„Țările vor lua propriile lor decizii suverane”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Dar când vine vorba de decizia pe care aliații NATO sau alte țări din Europa ar putea să o ia în acest sens, ar trebui să fie în direcția aceasta”, a subliniat Price, potrivit Washington Examiner.

Experții militari știu că prezența a peste 150.000 de soldați într-o țară are un efect limitat, iar Ucraina este o țară mai mare decât Afganistan, cu siguranță în ceea ce privește populația.

„Istoria a arătat în repetate rânduri cât rapidele câștiguri în teritoriu lasă loc rezistenței,  actelor de nesupunere civilă în masă și blocurilor strategice”, a declarat Biden joi la Casa Albă.

Senatorii americani au decis să sprijine lupta de rezistență a ucrainenilor. 

Mai multe arme defensive

Mai multe arme defensive, permimt forțelor ucrainene să reziste chiar și fără a se retrage în paradisurile vecine.

„Cel mai probabil, rușii nu au forța necesară pentru a lua și ocupa întreaga țară a Ucrainei”, a spus un înalt oficial european. „Zonele pe care nu vor încerca să le pună sub controlul lor permanent sunt în vestul țării, deci, chiar și în cel mai rău caz, va exista în continuare o mare parte din teritoriul ucrainean liber.”

„Cred că șansele unui conflict extrem de violent pentru orașe sunt foarte mari”, a declarat parlamentarul britanic Tom Tugendhat, un alt veteran al războiului din Afganistan, care acum prezidează Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Comunelor.

Acesta crede că generalii ruși încearcă să găsească modalități de a evita asta, deoarece îi va costa foarte scump.

„Kievul și Lvivul sunt orașe moderne, în plină dezvoltare”, a spus Waltz. „Pot sfârși acestea peste un an sau doi ani ca „o altă Sirie”, pline de ruine și fără viață.

Germania a anunțat sâmbătă că armata sa va transfera 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer din clasa Stinger în Ucraina, o schimbare în U de la politica sa de lungă durată de interzicere a exporturilor de arme în zonele de conflict.

„Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere de atacul nerușinat al Rusiei”, au declarat sâmbătă  ministrul de Externe, Annalena Baerbock, și ministrul Economiei, Robert Habeck.

„Țara are un drept inalienabil la autoapărare și, prin urmare, guvernul federal o va sprijini și cu materiale necesare urgent”.

Franța efectuează, de asemenea, livrări de arme defensive către Kiev, potrivit armatei sale. Ambasada Ucrainei la Paris a declarat că a solicitat în special hardware antiaerian.

Sâmbătă, Belgia a anunțat că va furniza armatei ucrainene 2.000 de mitraliere și 3.800 de tone de combustibil.

Ministerul olandez al Apărării a declarat că a livrat puști cu lunetă și căști, în timp ce 200 de rachete antiaeriene Stinger sunt pe drum „cât mai curând posibil”.

Între timp, Republica Cehă livrează 30.000 de pistoale, 7.000 de puști de asalt, 3.000 de mitraliere, câteva zeci de pistoale de lunetist și aproximativ un milion de cartușe.

Statele Unite oferă Ucrainei 350 de milioane de dolari în echipament militar suplimentar pentru a lupta împotriva „atacului brutal și neprovocat” al Rusiei, a anunțat secretarul de stat Antony Blinken.

Marea Britanie a declarat că este pregătită să ofere Ucrainei sprijin militar suplimentar, inclusiv arme defensive letale.

Guvernul României a decis trimiterea în Ucraina a unei a doua tranşe de ajutoare - combustibili, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi medicamente de 3 milioane de euro.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te