VIDEO Donald Trump dezvăluie că a amenințat aliații NATO că SUA nu îi va apăra în faţa Rusiei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.04.2022 - 22:34
Donald Trump dezvăluie că a amenințat aliații NATO că SUA nu îi va apăra în faţa Rusiei. / Foto: digi24.ro

Donald Trump a mărturisit că a ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei dacă nu își sporesc cheltuielile militare.

SHARE

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat joi că, în perioada cât a fost la Casa Albă, i-a ameninţat pe aliaţii din NATO că, dacă nu îşi cresc cheltuielile militare, armata SUA nu se va angaja în apărarea lor dacă Rusia le-ar ataca, relatează Agerpres, citând AFP.

Atât în timpul campaniei electorale cât şi după ce a ajuns preşedinte, Trump a descris adesea NATO drept o alianţă militară care ar trăi pe seama generozităţii SUA, ţară care, consideră el, cheltuie prea mulţi bani pentru a apăra alte ţări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri.

Citește și: Cum au spălat oligarhii ruși miliarde de dolari cumpărând apartamentele de lux în New York

Trump a amenințat cât a fost președinte, acum spune că a fost doar o strategie de ''bluff''

În declaraţia sa de joi, el a susţinut totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de ''bluff'', de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată.

Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că ''toată lumea este un rău platnic''.

Citește și: ANALIZĂ Cum au eșuat liderii occidentali în a înțelege regimul de la Kremlin. Câteva semne de orbire 

''Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: ''Asta înseamnă că nu ne veţi apăra ? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?''. Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun'', a afirmat Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage.

''Dacă aş fi răspuns ''Nu, nu asta vreau să spun'', atunci de ce ar mai fi plătit ei ?'', a explicat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.

''Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios'', a pretins Trump în declaraţia sa de joi, menţinându-şi astfel opiniile pe care le avea când era la Casa Albă.

Pe de altă parte, el s-a declarat ''stupefiat'' că această ameninţare a sa adresată altor ţări din NATO nu a fost niciodată dezvăluită de mass-media.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.