VIDEO Trump a fost achitat de către Senatul SUA. Va rămâne în funcție

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.02.2020 - 08:50

La patru luni după ce democrații din Camera Reprezentanților din SUA au lansat o anchetă formală privind mod în care a acționat Donald Trump cu Ucraina, Senatul l-a achitat miercuri de acuzațiile de abuz de putere și obstrucția Congresului.

SHARE

Trump, republican, este al treilea președinte din istoria Statelor Unite propus pentru suspendare de către Cameră și judecat de Senat.

Deși votul, ce trebuia să stabiliească dacă președintele își poate completa mandatul de președinte sau trebuie să predea imediat funcția sa vicepreședintelui Mike Pence, este catalogat ca „istoric”, dar nu a existat nicio îndoială cu privire la rezultat, deoarece Senatul, dominat de republicani, nu și-a arătat intenția de a-l condamna.

Ar fi fost nevoie de 67 dintre cei 100 de senatori pentru a-l suspenda din funcție pe cel de-al 45-lea președinte - o decizie care nu a fost luată niciodată de Senat.

Senatul a votat cu 52 de voturi la 48, inclusiv republicanul Mitt Romney, în favoarea achitării pentru acuzaţia de abuz de putere, legată de solicitarea adusă Ucrainei pentru investigarea rivalului său politic, democratul Joe Biden, care doreşte nominalizarea din partea partidului său drept candidat în alegerile prezidenţiale.  Trump a mai fost acuzat că a blocat un ajutor militar de aproape 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei, pentru a obine investigarea lui Biden şi a fiului acestui.

Senatul a mai votat cu 53 de voturi şa 47 pentru achitarea lui Trump pentru acuzaţia de obstrucţionare a Congresului, pentru blocarea martorilor şi a documentelor cerute de Cameră.

În 1868, președintele Andrew Johnson nu a fost găsit vinovat de 11 acuzații, în principal vizând tentativa de a-l demite pe secretarul de război.

Richard Nixon și-a dat demisia, în 1974, având indicii că nu va fi susținut de colegii săi republicani în procesul ce viza autorizarea intrării ilegale în birourile Partidului Democrat din Washington.

În 1999, președintele democrat Bill Clinton a fost achitat de acuzația de a fi mințit sub jurămând și de obstrucționarea justiției în ancheta privind relația sexuală cu o internă a Casei Albe, Monica Lewinsky.

Cu Trump achitat, republicanii și democrații vor duce procesul în fața alegătorilor, la 3 noiembrie, când Trump va candida pentru un nou mandat.

Trump a fost acuzat că a reținut ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina vara trecută ca presiune pentru ca Kievul să lanseze o anchetă asupra fostului vicepreședinte Joe Biden și fiului acestuia, Biden fiind socotit un contracandidat important în alegerile prezidențiale din acest an.

Trump a negat orice infracțiune, iar republicanii din Cameră și Senat deși unii au criticat comportamentul președintelui, i-au apărat dreptul de a rămâne în funcție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te