VIDEO Simulator de război nuclear al Universității Princeton arată în cât timp dispare Europa

DE Elena Andrei | 20.10.2022 - 20:00
Simulator de război nuclear al Universității Princetown/foto:nukemap

O simulare a unui atac nuclear executat de Rusia arată cum acesta ar putea declanșa un război care să ucidă 34 de milioane de oameni în doar cinci ore.

SHARE

Cunoscută sub numele de "Planul A", animația de patru minute își propune să evidențieze consecințele "potențial catastrofale" ale unui conflict între Rusia și țările NATO.

Aceasta a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Princeton, asociați cu Programul pentru știință și securitate globală (SGS), și a fost lansată inițial în 2017.

Modelul - bazat pe date realiste privind pozițiile forțelor nucleare, țintele și estimările de cauzalitate - prevede că 34,1 milioane de oameni ar muri în câteva ore.

Conflictul catastrofal ar lăsa în urmă alte 55,9 milioane de răniți - cifre care nu includ decesele ulterioare cauzate de precipitațiile nucleare și alte efecte.

Simulatoarele de război nuclear pot fi folosite de guverne pentru a dezvolta planuri de urgență și pentru a educa publicul cu privire la modul în care se poate supraviețui unui atac nuclear.

Această simulare începe în contextul unui conflict convențional, non-nuclear.

Rusia trage un foc de avertisment de la o bază de lângă Kaliningrad, la Marea Neagră, pentru a opri o înaintare SUA-NATO, înainte de a riposta cu un singur atac aerian tactic.

Rusia trimite apoi 300 de focoase explozive, transportate fie de avioane, fie de rachete cu rază scurtă de acțiune, spre bazele NATO și trupele care avansează în Europa.

Alianța militară internațională ar răspunde apoi cu 180 de bombe nucleare transportate de avioane.

Citește și

La 60 de ani de la criza din Cuba, războiul nuclear redevine brusc imaginabil

Oficial NATO: Un atac nuclear al Rusiei ar atrage „sigur un răspuns fizic” din partea alianței

În acest stadiu, se așteaptă ca numărul victimelor să ajungă la aproximativ 2,6 milioane de persoane în decurs de trei ore, iar Europa este practic distrusă.

NATO acționează din partea flotei continentale a SUA și a flotelor de submarine nucleare, lansând un atac nuclear strategic de 600 de focoase.

Înainte ca acestea să lovească și ca sistemele de armament să fie distruse, Rusia lansează rachete nucleare de la arsenalul său de silozuri de rachete, submarine și platforme de lansare mobile.

Modelul prevede 3,4 milioane de victime în această fază a războiului, care ar dura doar 45 de minute.

În faza finală a conflictului, ambele părți țintesc cele mai populate 30 de orașe și centre economice ale celeilalte părți - desfășurând între 5 și 10 bombe nucleare pentru fiecare dintre ele.

O astfel de mișcare, concluzionează cercetătorii, ar duce la alte 85,3 milioane de victime în decurs de 45 de minute.

Multe țări din model par să nu fie ținta directă a unei bombe nucleare, cum ar fi cele din emisfera sudică și Scoția.

Cu toate acestea, efectele precipitațiilor nucleare, colapsul sistemelor medicale și impactul pe termen lung asupra climei, populației și producției de alimente de pe Pământ ar avea efecte de amploare.

Simularea computerizată se bazează pe evaluări independente ale pozițiilor actuale ale forțelor americane și rusești, ale planurilor de război nuclear și ale țintelor armelor nucleare.

De asemenea, echipa a utilizat date disponibile public privind armele nucleare desfășurate în prezent, țintele potențiale ale armelor și ordinea în care acestea ar fi probabil detonate.

Un instrument online numit NUKEMAP a fost utilizat pentru a determina numărul de victime imediate și de victime care ar avea loc în fiecare fază a conflictului.

Inițial a fost expus la Galeria Bernstein din Princeton în 2017, dar a fost pus la dispoziția publicului în 2019.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te