Război electromagnetic. Noua armă a Chinei poate distruge complet infrastructura inamicului.
Potrivit unei evaluări a Departamentului de Apărare al SUA, spectrul electromagnetic este o resursă critică în conflictele moderne, deoarece manipularea lui permite navigarea, comunicarea, introducerea țintelor false și chiar ghidarea armelor.
O cantitate amețitoare de bruiaj electronic și falsificare a țintelor este de așteptat într-o luptă actuală între puterile mondiale.
Război electromagnetic. Noua armă a Chinei poate distruge complet infrastructura inamicului
China este conștientă de deficiențele sale și încearcă să le remedieze, a declarat un înalt oficial al apărării din SUA într-o discuție despre Raportul privind puterea militară a Chinei din 2023.
Documentul este publicat anual și oferă publicului o analiză aprofundată a Armatei de Eliberare a Poporului sau PLA și a obiectivelor de modernizare ale Beijingului.
„Unele dintre lucrurile despre care au vorbit sunt cum pot opera în ceea ce ei numesc un mediu electromagnetic complex”, a spus oficialul, potrivit c4isrnet.com.
În 2015, China și-a înființat Forța de Sprijin Strategic, centralizându-și eforturile de spațiu, informații, război cibernetic și electronic.
PLA se concentrează pe „războiul de distrugere a sistemelor”.
Premisa la care se face referire în rapoartele China Military Power din 2022 și 2023 prevede că războiul nu se mai concentrează exclusiv pe decimarea trupelor inamice, putând fi câștigate de partea care poate perturba, paraliza sau ruina complet rețelele și infrastructura de bază ale celuilalt.
Departamentul Apărării al SUA a raportat că forțele chineze „continuă să încerce să-și îmbunătățească arsenalele de război cibernetic și electronic”, a spus oficialul american.
Arma „neletală”, mai periculoasă decât cele convenționale
În aprilie, China a dezvăluit CS/LW21, un nou lansator de arme electromagnetice portabil pentru controlul revoltelor, dar care poate fi „convertit” într-o armă mai letală decât cele convenționale.
Arma „neletală” a fost prezentată într-un program de tehnologie militară la CCTV-7 afiliat statului, potrivit unui raport al South China Morning Post (SCMP).
„Pistolul este proiectat ca niște tunuri cu bobine, care folosesc energie electrică pentru a accelera proiectilul”, a declarat Lei Fengqiao, designerul pistolului, pentru CCTV.
Citește și: VIDEO Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic. China să se teamă
„Când bobina cu nouă nivele este electrificată, se formează câmpuri magnetice corespunzătoare, care permit ca glonțul să fie aspirat printr-o metodă de cursă de ștafete”.
Dezvoltat de China North Industries Group Corporation și alte echipe tehnologice, pistolul folosește gloanțe în formă de monedă care pot străpunge lemnul și sparge sticle.
Citește și: VIDEO Exerciții de război în Marea Chinei de Sud. SUA, Filipine și Japonia, demonstrații de forță
În timp ce pistolul este menit să reducă riscul de a răni oamenii, forma și traiectoria cartușelor pot oferi impacturi în mai multe puncte.
În loc de metodele tradiționale de tragere cu praf de pușcă, pistolul folosește forță electromagnetică, permițând ca puterea de tragere să fie modificată în funcție de distanță sau de tipul țintei.
Pistolul este alimentat de o baterie litiu-ion încorporată care, atunci când este complet încărcată, poate trage sute de cartușe. Timpul de încărcare este scurt, iar temperatura are un efect redus.
Forma și traiectoria gloanțelor le fac mai ușor de transportat și depozitat. Armele au pătruns cu ușurință în scânduri de lemn cu două straturi de 3 mm grosime și au spart sticlele de Cola și de bere în testele pe teren.
Trag fără zgomot, fără bliț, fum și un mic recul.
Armele electromagnetice ar putea fi mai distructive decât cele obișnuite dacă sunt folosite gloanțe ce străpung corpul.
SUA reinvestește în războiul electronic și în alte capacități legate de spectru, după ani de declin și după ce anul trecut a oprit finanțarea proiectelor.
Atât SUA, cât și China transformă războiul electronic în exerciții militare, dezvoltând la maximum sistemele și procedurile de bruiaj.
Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic. Tunul cu șină de la ATLA poate trage cartușe cu o viteză de 2.230 m/s și utilizează cinci megajouli (MJ) de energie de încărcare.
Japonia a indicat anterior posibilitatea de a monta tunurile pe unele distrugătoare JMSDF, datorită generatorului de energie îmbunătățit al acestor nave.
Este posibil ca armele să fie utilizate și pe navele de apărare antirachetă multifuncționale ale Japoniei, în curs de dezvoltare.