VIDEO Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic. China să se teamă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.10.2023 - 17:52
Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic - Foto: mod.go.jp

Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic. China să se teamă. Japonia a testat cu succes tunul său electromagnetic maritim de calibru mediu de pe o platformă offshore.

SHARE

Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic. China să se teamă. 

Potrivit Agenției sale de Achiziții pentru Tehnologie și Logistică (ATLA), aceasta a fost prima dată când o țară a îndeplinit un astfel de obiectiv militar.

Testul este un pas important înainte pentru tehnologie, Japonia urmărind să o utilizeze atât pe mare, cât și pe uscat.

Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic. China să se teamă

ATLA, care face parte din Ministerul Apărării al Japoniei, a făcut echipă cu Forța de Autoapărare Maritimă Japoneză (JMSDF) pentru test.

Detaliile despre ceea ce a implicat acest lucru exact și când a avut loc, rămân limitate.

Imaginile video ale tunului cu șină în acțiune în timpul testării lansate de ATLA arată că trage proiectile din diferite unghiuri.

Specificațiile existente pentru prototipul ATLA cu șină electromagnetică de dimensiuni medii – văzut pentru prima dată în luna mai a acestui an – evidențiază faptul că arma este capabilă să tragă proiectile de oțel de 40 mm care cântăresc 320 grame.

Tunurile cu șină se bazează mai degrabă pe electromagneți decât pe propulsoare chimice pentru a trage proiectile la viteze foarte mari, chiar și de ordin hipersonic.

Tunul cu șină de la ATLA poate trage cartușe cu o viteză de 2.230 m/s și utilizează cinci megajouli (MJ) de energie de încărcare, potrivit thedrive.com.

Citește și: Japonia cumpără de urgență 200 de rachete americane Tomahawk. China poate fi lovită de la 1.600 km

ATLA intenționează să ajungă să funcționeze cu 20 MJ de energie de încărcare.

Japonia a indicat anterior posibilitatea de a monta tunurile pe unele distrugătoare JMSDF, datorită generatorului de energie îmbunătățit al acestor nave.

SUA au renunțat la proiectul tunului electromagnetic

Este posibil ca armele să fie utilizate și pe navele de apărare antirachetă multifuncționale ale Japoniei, în curs de dezvoltare.

Citește și: Chinezii nu mai au limite. Au tras rachete în fața unui avion canadian în misiune ONU

Țara a investit masiv în achiziționarea de nave de război antirachetă balistică sau BMD, în ultimii ani, pentru a fi utilizate împotriva unei game tot mai mari de amenințări aeriene și maritime, în special din partea Chinei și a Coreei de Nord.

În special, Japonia are pretenții asupra insulițelor din Marea Chinei de Est, Insulele Senkaku, care sunt vizate de China. Dacă s-ar declanșa un conflict între cele două țări, arsenalul de rachete antinavă al Chinei este mai divers decât al oricărei alte țări și necesită o abordare pe măsură.

Angajamentul Japoniei de a dezvolta tehnologia tunului electromagnetic cu șine a continuat, în ciuda abandonului său de către armata americană.

Cercetările SUA privind promovarea a două modele de tunuri electromagnetice, unul de la BAE Systems și unul de la General Atomics, au început în 2005.

Finanțarea a fost oprită pentru anul fiscal 2022 al Marinei. 

În mai 2022, GSRC de la ATLA a încheiat un contract de 47,9 milioane de dolari cu Japan Steel Works pentru cercetarea și dezvoltarea unui prototip de tun pe șină, care a fost dezvăluit în mai 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te