VIDEO Noul submarin "Belgorod" al rușilor ar putea pregăti terenul pentru un nou "Război Rece"

DE Daniel Toșa | 25.07.2022 - 08:48
VIDEO Noul submarin "Belgorod" al rușilor ar putea pregăti terenul pentru un nou "Război Rece"/FOTO: Profimedia

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare.

SHARE

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri, conform CNN.

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.

Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi cu scopul de a găzdui în cele din urmă primele torpile stealth cu armament nuclear din lume şi echipamente pentru colectarea de informaţii.

Citește și: FOTO El e samuraiul ce a luptat în al Doilea Război Mondial până în 1974. S-a predat după 30 de ani

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi flotei ruseşti, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane şi ruseşti care se urmăreau şi se vânau reciproc în confruntări tensionate.

itește și: Împotmolit în Ucraina, Putin caută un nou front al războiului: Transnistria, în Republica Moldova

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.

Belgorod a fost lansat la apă în 2019 şi trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste şi încercări, dar acestea au fost întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat TASS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.