VIDEO Momentul în care o navă de pirați explodează în timp atacă o navă comercială în Marea Roșie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.09.2024 - 18:02
Momentul în care o navă de pirați explodează în timp atacă un navă comercială în Marea Roșie - Foto: X/ @Alphafox78 - Captură foto
Momentul în care o navă de pirați explodează în timp atacă un navă comercială în Marea Roșie - Foto: X/ @Alphafox78 - Captură foto

Momentul în care o navă de pirați explodează în timp atacă onavă comercială în Marea Roșie. Deși pare o poveste desprinsă parcă din benzile desenate cu prați, atacurile navale ale bandiților este o realitate dură chiar și în anul 2024.

SHARE

Momentul în care o navă de pirați explodează în timp atacă o navă comercială în Marea Roșie. S-a întâmplat din nou pe un vas comercial care transportă containere în timp ce traversa prin Marea Roșie.

Momentul în care o navă de pirați explodează în timp atacă onavă comercială în Marea Roșie

O navă folosită de o grupare necunoscută, numită adesea de navigatori drept „navă-pirat” sau „pirații” a încercat să se apropie periculos de cargobot-ul plin cu marfă stocată în containere.

După mai multe avertismente sonore, echipajul de la bordul cargo-ului a pus mâna pe arme în încercarea de a-i face pirați să renunțe la planul lor.

Nava-pirat a ignorat toate avertismentele și și-a continuat „șerpuit” prin apă drumul spre cargo-ul „pradă”.

Sursa foto: Foto: X/ @Alphafox78 - Captură foto

Echipajul aflat la bordul navei de mare tonaj a deschis focul asupra navei de pirați și, după mai multe încercări, bărbații înarmați au reușit „lovitura” fatală cu ajutorul lansatorului de grenade atașat de pușca-mitralieră.

Citește și: Rebelii Houthi „supără” și China. Au lovit cu o rachetă un petrolier chinez în Marea Roșie

Nava piraților a explodat spectaculos, cel mai probabil, echipajul nu a supraviețuit, însă nu sunt date despre aceștia până la acest moment.

„La naiba! Da... acum i-am prins!”, spune în limba rusă unul dintre bărbații înarmați de la bordul cargo-ului.

Nu este clară data la care s-a petrecut acest incident, însă pe rețelele de socializare circulă această întregistrare din luna iulie 2024.

Marea Roșie - patria piraților și a rebelilor Houthi

Acesta este doar unul dintre zecile de atacuri ale piraților, de cele mai multe ori somalezi, o zonă disputată inclusiv de rebelii Houthi, susținuți de Iran care activează în Libia.

Citește și: Alertă de mediu în Marea Roșie. O navă cu îngrășăminte s-a răsturnat după un atac cu rachete

Atacurile cu rachete și drone armate ale milițiilor Houthi și deturnările de către pirații somalezi au destabilizat transportul maritim din Marea Roșie până în vestul Oceanului Indian, afectând securitatea și comerțul pentru întreaga Africă.

Atacurile asupra transportului maritim în Marea Roșie de către miliția Houthi din Yemen au scos la iveală vulnerabilitatea securității maritime africane. Din noiembrie 2023, au fost raportate 133 de incidente, inclusiv 14 nave lovite de rachete sau drone și 18 nave deturnate de pirații somalezi.

Companiile globale de transport maritim au deviat rutele dinspre Marea Roșie, modificând fluxurile de transport maritim între piețele globale uriașe din Asia și Europa. Primele de asigurare pentru transportul maritim au crescut, crescând costurile bunurilor pentru consumatorii din Africa și din întreaga lume. Devierile în jurul Africii de Sud pot adăuga până la 2 săptămâni și 6 000 de mile marine suplimentare la călătoria unei nave.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te