„Generalul Armaghedon” al lui Putin , comandantul secund al forțelor armate ruse, a dispărut în „epurarea” de după revolta Wagner.
Serghei Surovikin, 56 de ani, era renumit pentru ferocitatea sa în Siria, pentru care fusese supranumit „Măcelarul”.
„Generalul Armaghedon” al lui Putin a dispărut în „epurarea” de după revolta Wagner
Administrația Putin declarase că generalul a fost trimis în Siria pentru a apăra interesele Moscovei.
„Apărarea” de către Surovikin a intereselor Moscovei în Siria a implicat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra obiectivelor și infrastructurii civile, potrivit unui raport Human Rights Watch din 2020, care spunea că forțele ruse sub comanda sa au lovit „case, școli, unități de sănătate și piețe, locuri în care oamenii trăiesc, lucrează și studiază”.
Din perioada petrecută în Siria, a dezvoltat o relație cu mercenarii Wagner, trimiși și ei pentru a apăra interesele Rusiei.
Oficialii americani au declarat că Surovikin cunoștea dinainte planurile prietenului său Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, de a porni o revoltă împotriva ministrului Apărării, generalul Serghei Șoigu, și a șefului Forțelor Armate, generalul Valeri Gherasimov, din cauza „incapacității” dovedită în războiul din Ucraina, relatează New York Times.
Serviciile de informații cercetează dacă generalul „a ajutat la planificarea acțiunilor lui Prigojin weekendul trecut”, care a adus Rusia în pragul războiului civil.
Oficialii americani au spus că există semne că alți generali ruși l-ar fi sprijinit pe șeful Wagner.
Au circulat zvonuri la Moscova că Surovikin ar fi fost interogat în privința „complotului de a înlătura lideri militari de top ai Rusiei”.
Canalul Rybar/Telegram, pro-război, a spus că Surovikin nu a fost văzut de sâmbătă.
Canalul, legat de armata rusă, a informat că nu se cunoaște „ locația generalului Armaghedon”.
„Există o versiune conform căreia este interogat.”
Înainte de a dispărea, Surovikin a lansat un apel luptătorilor Wagner să renunțe și să se întoarcă la baze „înainte să fie prea târziu”.
El a dezvăluit că i s-a ordonat să se întoarcă la Moscova din prima linie în timp ce Prigojin era în „marșul pentru justiție” spre capitală.
„Înainte să nu fie prea târziu, este necesar să vă supuneți ordinului președintelui ales popular al Federației Ruse”.
Se susține că nu a fost văzut de când a înregistrat mesajul.
Răspunzând la afirmațiile conform cărora Surovikin a participat la revoltă, Kremlinul a spus că vor exista „multe speculații” în urma evenimentelor.
"Vor fi acum multe speculații, bârfe și așa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu", a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Surovikin și Prigojin ar fi complotat de anul trecut insurecția
În octombrie anul trecut, Surovikin a preluat operațiunile invaziei rusești, dar a fost înlocuit de către Putin în ianuarie.
O lună mai târziu, s-a zvonit că Surovikin și Prigojin complotează o lovitură de stat împotriva lui Putin, potrivit Daily Mail.
Detaliile despre lovitura de stat au fost divulgate activistului rus pentru drepturile omului Vladimir Osecikin, care a spus că planificarea complotului a început în septembrie.
El a susținut că Prigojin va folosi armata de condamnați pe care a recrutat-o pentru a obține un succes în război și a-și consolida propria putere.
Citește și: Vladimir Putin recunoaşte. Rusia a finanţat Wagner în totalitate, cu miliarde de dolari
Acum, a început epurarea. Gradele junioare din armata rusă sunt deja înlăturate pentru că au fost inactive sau și-au arătat sprijinul pentru revolta lui Prigojin împotriva comandanților lui Putin.
Oficialii occidentali cred că acesta este „capitolul unu” al unei noi ere pentru Rusia – cu posibile epurări în stilul lui Stalin ce urmează să vină.
Citește și: „Arca lui Noe”: Ruta secretă de evacuare a lui Putin în America de Sud în caz de lovitură de stat
Un alt raport spunea că Putin nu putea accepta să-și concedieze Ministrul Apărării, care este „extrem de periculos”, temându-se de el ca de un „rival direct”.
Canalul Telegram /VChK-OGPU a citat o sursă din interior care spunea că Putin nu-l demite pe ministrul Apărării în vârstă de 68 de ani, din cauza popularității lui Șoigu în rândul înalților oficiali.
„Șoigu este extrem de periculos în caz de demisie, din cauza cunoștințelor sale, a numărului mare de oameni loiali lui în funcții de conducere și a pârghiilor de influență pe care le are în Kremlin”, a spus sursa canalului.
Șoigu a slujit mai mult în guvernul rus decât Putin și „știe unde sunt îngropate cadavrele”.
„Totul este foarte serios aici. Putin nu este pregătit pentru un astfel de conflict acum.”