EXCLUSIV „Sora” președintelui ucrainean: Volodimir Zelenski are talentul de a improviza

DE Remus Cernea | Actualizat: 08.10.2022 - 17:07
Serialul „Servitorul poporului” cu actorul Zelenski - FOTO: Maya Maksimova

Serialul „Servant of the people (Sluha narodu)” (Slujitorul poporului) se bucură acum de o recunoaștere globală impresionantă și binemeritată, deși până în urmă cu doar câteva luni, audiența sa era limitată la puține țări.

SHARE

Invadarea Ucrainei de către Rusia lui Putin a atras însă atenția întregii lumi față de țara vecină sub numeroase aspecte, inclusiv cu privire la realizările artistice ale președintelui Volodimir Zelenski. Iar acestea sunt cu totul remarcabile, serialul fiind cu adevărat excepțional. Multe dintre temele sale sunt familiare și publicului românesc care a trecut printr-o tranziție post-comunistă asemănătoare și s-a confruntat cu mentalități și situații similare din numeroase puncte de vedere.

Newsweek România are onoarea și bucuria de a vă oferi un interviu, în premieră pentru țara noastră, cu actrița Ekaterina Kirsten care a interpretat magistral unul dintre personajele centrale ale serialului: sora președintelui! Vă prezentăm acum prima parte a acestui interviu, cea de a doua urmând a fi publicată în viitorul apropiat.

Citește și: EXCLUSIV Veteran în Irak, voluntar în Ucraina: Împotriva lui Putin luptă și români. Sunt pe front

Newsweek: Multe teme abordate în film le-am trăit și noi, în România, după căderea regimului comunist. Cum a fost pentru dumneavoastră experiența de a juca în serialul „Servant of the People”?

Ekaterina Kirsten (foto jos): Experiența mea a fost în primul rând legată de personajul pe care l-am interpretat pentru că actorul de fiecare dată interpretează un rol iar eu am avut un rol cu totul special. Când cineva mă recunoaște pe stradă, primul lucru pe care trebuie să i-l spun este că: „personajul acela nu sunt eu în viața reală. Sunt un om cu totul diferit de personajul pe care l-am interpretat în serial, așa că te rog să nu crezi că sunt atât de nebună precum ai văzut personajul din serial”!

Dar am o energie extraordinară și am mai lucrat cu regizorul acestui serial (Aleksey Kiryushchenko) înainte așa că el mă cunoaște bine. De aceea m-a invitat. Nu a fost un casting pentru că m-a invitat direct pentru a interpreta acest rol.

Am început să lucrăm în apartamentul în care s-au filmat scenele legate de familie. Am petrecut clipe minunate pentru că întregul proces de filmare a scenelor a fost extraordinar. A fost foarte amuzantă pentru că au fost foarte multe glume în timpul filmărilor iar scriptul era foarte proaspăt. Ne trimiteau textul cu o zi înainte de filmări, dar când începeam să jucăm de fiecare dată era un grup de autori ai scenariului care stăteau în jurul mesei sau în jurul nostru și care creau noi fraze chiar acolo, pe loc.

Foarte multe lucruri se întâmplau pe parcursul zilei de filmare și de fiecare dată adăugam idei noi în textul scenariului. De multe ori improvizam. Învățăm textul timpul scenelor și de aceea totul a decurs foarte amuzant. Am jucat acest rol de rudă a Președintelui care în permanență vroia să fie ea însăși pe prima poziție și să ia tot ceea ce poate pentru sine. Acesta era scopul meu cel mai important în acest rol: să fiu personajul care ia tot ce poate pentru sine însuși.

Newsweek: Credeți-mă că am râs foarte mult la acea scena în care personajul pe care îl interpretați leșină atunci când află că fratele ei a fost ales președinte!

Ekaterina Kirsten: Aveam o energie foarte mare și eu și Zelenski. El este foarte activ, mintea îi lucrează foarte rapid și are acest talent de improviza foarte des. Și eu la fel am aceeași tendință astfel că atunci când filmam, în fiecare dublă adăugăm noi cuvinte și noi idei. Dacă un personaj spunea ceva nou celălalt prelua ideea și continua să îi răspundă și să dezvolte ideea.

După aproximativ 5 duble regizorul a venit la noi și ne-a spus că nu putem să spunem într-o dublă ceva și într-o altă dublă altceva. Că trebuie să repetăm aceleași cuvinte și același fraze de fiecare dată când tragem câte o nouă dublă pentru că altfel nu putem tăia la montaj acea scenă. Că e fantastic faptul că creăm multe idei noi, dar că nu putem apoi să punem toate aceste idei într-o singură scenă. A fost foarte amuzant și mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu Zelenski. Era o conexiune foarte bună pe care o realizam între noi. Era multă improvizație, nu era ca un job, ci ca o joacă. De multe ori ne opream și râdeam și era foarte dificil să te abții.

Iar când îi vedeai ochii și începea să râdă, nu se mai putea opri. Trebuia să așteptăm până se oprea din râs pentru că era foarte expansiv. De exemplu, în bucătărie era un zid în spatele frigiderului care se deschidea iar acolo regizorul a amplasat o cameră video.

Citește și: VIDEO Veteran din Afganistan, voluntar în războiul din Ucraina. Lecție de luptă pentru Newsweek

Atunci când deschideai frigiderul și priveai înăuntru chipul îți era filmat. De multe ori regizorul venea în apropierea camerei iar când Zelenski deschidea frigiderul, atunci regizorul, din partea cealaltă a peretelui, făcea un gest brusc încercând să îl sperie! Iar pentru moment asta făcea imposibil ca filmarea să continue pentru că Zelenski râdea și râdea și cu toții ne amuzam.

Newsweek: Din câte îmi spuneți a fost extrem de amuzant să faceți filmările pentru acest serial.

Ekaterina Kirsten: Erau foarte multe glume în acele momente. Regizorul era ca un arlechin care arăta fiecărui actor cum ar trebui să joace și el însuși juca în fața noastră toate personajele pentru a le arăta actorilor cum ar trebui să le interpreteze. Ne arăta direcția cum ar trebui să interpretăm. De asemenea, am avut o echipă foarte bună împreună cu Zelenski și grupul Kvartal 95. Acel grup de lucru era cel mai important. Ei sunt o echipă, au o relație foarte bună de prietenie și creează toate aceste lucruri împreună. Așa îl privesc acum și pe președintele Zelenski. Munca lui este în cea mare parte făcută de către o echipă.

El nu este singur, acesta este lucrul cel mai important că el continuă să lucreze într-o echipă cu profesioniști, cu oameni foarte activi. E foarte important acest lucru. Să nu lucrezi singur, ci în echipă. Pui problemele în mijlocul mesei și fiecare începe să contribuie. Vezi că un singur creier este bun, dar mai multe creiere inteligente împreună sunt și mai bune.

Iar cu privire la prima întrebare că am fost sora președintelui, cred că acest lucru este similar cu profesia de actor. Pentru că atunci când cineva te recunoaște pe stradă te simți ca și cum ai fi regele lumii. Oamenii spun „Uau” și se uită la tine ca și cum ai fi un zeu! Dar, mai târziu, dacă te cunosc mai bine, înțeleg că a fi actor este un lucru foarte greu și că de multe ori trebuie să petreci foarte mult timp pe scenă. Iar asta putem spune și despre poziția de președinte al țării. Pentru că unii pot gândi că președintele este cineva lângă care, dacă vei fi, atunci te vei îmbogăți, vei fi fericit pentru că îți poate oferi toate oportunitățile.

Dar, în realitate, în poziția de președinte este cineva care trebuie să ia decizii nenumărate și care interacționează cu foarte mulți oameni în același timp, în fiecare zi. Înțeleg cât de greu poate fi să acționezi dintr-o astfel de postură de președinte. Nu este un fotoliu de aur. Cred că sora președintelui din film a fost conturată ca personaj așa cum poate mulți încă gândesc despre poziția de președinte. Dar acum când mă gândesc la președintele Zelenski cel real, realizez în ce situații extrem de grele este pus.

Iar când cineva îl întreabă pe președinte “Ce faci acolo?”, i-aș răspunde că ar trebui să realizeze cât de dificil este să ia decizii, să spună „da” sau „nu” la fiecare întrebare. Întreaga lume este implicată acum în ceea ce se întâmplă Ucraina așa că doar gândiți-vă la asta înainte de a spune orice.

Newsweek: Vă mărturisesc că și bunicul meu a fost actor.

Ekaterina Kirsten: Uau! Respectele mele pentru el!

Newsweek: Din nefericire, a fost arestat în perioada regimului comunist, fiind un oponent al acestuia. A petrecut mai mulți ani închisoare ca deținut politic iar condițiile precare din închisoare i-au adus moartea mult mai devreme. Astfel că am o deschidere specială pentru poveștile și munca unor oameni precum dumneavoastră și domnul Volodimir Zelenski. În film ați leșinat atunci când ați aflat că fratele dumneavoastră din serial a fost ales președinte. Cum ați reacționat atunci când Volodimir Zelenski a fost ales președintele Ucrainei, nu film, ci în viața reală?

Ekaterina Kirsten:  Mă gândesc întotdeauna la persoana concretă. Niciodată la oameni ca la oficiali. Mă interesează cum sunt ei în realitate, cum se comportă ei în viața concretă. Mă gândesc la un individ cum este el ca un om. Îl cunoșteam pe Zelenski chiar înainte de a lucra cu el la serial. Am văzut cine este. Este un om foarte optimist, este foarte activ, este foarte energic, foarte pozitiv, mintea lui este foarte deschisă. Este inteligent și lucrează ca un copil în sensul de a fi foarte deschis la întreaga lume din jur.

Dar în același timp dă dovadă de profesionalism, are o vastă experiență în numeroase lucruri diferite. Este un actor foarte bun, dar și un vorbitor excelent. A creat foarte multe monologuri în acest scenariu, chiar în timpul filmărilor începea să vorbească plecând de la text. Dar adăuga foarte multe idei personale în interiorul acestui monolog. Improviza foarte mult și eram emoționați atunci când vorbea și vedeam acest proces creativ. Ceea ce făcea era foarte onest și foarte autentic.

Chiar și la discursul de inaugurare al președinției lui am fost mișcată. Înțeleg că este actor, dar tot am fost impresionată. Toate aceste poziții pe care le-a avut de a fi actor, autor de scenarii, vorbitor foarte bun, producător, om de afaceri, sportiv, tată și soț. În toate aceste poziții Zelenski a fost un om de succes.

Pentru mine este un exemplu de profesionalism și de persoană foarte talentată. Iar când deodată această persoană ajunge într-o poziție de conducere la nivelul statului ce aș putea să spun? Nu știu mare lucru despre politică, nu știu cum merge politica la acest nivel ori în culisele ei, nu am fost niciodată acolo. Așa că nu pot să spun nimic din perspectivă politică. Pot doar să îmi imaginez despre aceste lucruri.

Dar știu că este un om bun și este pe o cale foarte nouă, o cale foarte ciudată. De ce să nu avem un astfel de om președinte? Pentru mine cel mai îngrozitor lucru este să văd o persoană foarte în vârstă cu o gândire mediocră care este în sistem de foarte mult timp și care vine în poziții înalte de putere. Poate că știe cum să obțină bani pentru el, poate că știe anumite lucruri despre cum să navigheze prin politică, dar are îndelungate colaborări cu cei vechi. Nu reprezintă ceva nou. Da, poate că un astfel de om are o anumită experiență, dar o experiență mai degrabă pentru cum să genereze resurse materiale pentru el însuși. Știți la ce (fel de politicieni) mă refer.

În profesia mea când vine cineva nou și este un sânge proaspăt, o nouă energie, un nou stil, e ca și cum se dezvolta noi neuroni în creierele noastre! Acum sunt în Suedia am întâlnit foarte mulți oameni și ei sunt foarte surprinși că avem un președinte atât de bun. Toți au gânduri foarte pozitive despre Zelenski, nu îl consideră un clovn. Și vreau să spun ceva și despre clovni. Unii cred că un clovn este ceva prostesc. Dar în toate piesele de teatru din această lume, în Shakespeare de exemplu, clovnul este o persoană foarte inteligentă care poate să glumească atât despre sine însuși și despre viață. Să fii clovn și să îi faci pe toți ceilalți să râdă înseamnă că trebuie să fii foarte inteligent. Dacă ești prost oamenii nu vor râde la glumele tale, doar vor considera că ești prost. Zelenski este însă un om foarte inteligent.

Newsweek: Iar clovnii spun adevărul!

Ekaterina Kirsten: Da! Iar actoria îl ajută foarte mult pe Zelenski pentru că toți liderii politici și toți vorbitorii în spațiul public au nevoie să ia lecții de actorie și încearcă să deprindă astfel de calități. Pentru ca audiența să îi asculte și să arate că sunt persoane empatice și cu carismă este foarte important pentru un vorbitor să stăpânească actoria. Și cred asta îl ajută pe Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te